Ugrás a tartalomra

A Szerbiai Nemzeti Bank tiltakozik Nikola Tesla horvát euróérméken való megjelenítése ellen

2021.07.22
20:56
2021.07.22
21:05
Forrás
MTI, Nacional, Telegraf Biznis
Az euró bevezetését 2023-ra tervezi Zágráb.

Ez a szerb nép kulturális és tudományos örökségének kisajátítása, tekintettel arra, hogy Tesla egész életében szerb nemzetiségűnek vallotta magát - mondják a Szerbiai Nemzeti Bank illetékesei. Megteszik a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél. A horvát kormány szerdán jelentette be, hogy kiválasztották, milyen nemzeti szimbólumok díszítsék majd a horvát euróérméket. Az öt ajánlott motívum mellett egy további motívumra tehettek az állampolgárok javaslatot. A feltalálót, fizikust, villamosmérnököt, gépészmérnököt és egyben filozófust az interneten szavazók húsz százaléka támogatta.

Nikola Tesla az 50, 20, 10 centes érmékre kerül majd. Származásáról Szerbiában és Horvátországban évtizedek óta vita folyik, mindkét ország sajátjának tekinti a 20. század egyik legnagyobb géniuszát.

Szerbiai nemzeti Bank
Nikola Tesla
Horvátország

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.