Ugrás a tartalomra

A szerbiaiak többsége támogatja az uniós csatlakozást

2019.01.20
10:42
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Tartható-e az Európai Bizottság által kijelölt 2025-ös uniós csatlakozási dátum Szerbia számára? Milyen folyamatok befolyásolják az európai integrációt? A kérdések egyre inkább napirendre kerülnek.

Elemzők szerint döcög a folyamat, időközben a szerbiaiak többsége még mindig támogatja, hogy az ország az unió teljes jogú tagjává váljon. Amennyiben holnap tartanának népszavazást arról, hogy Szerbia tagja legyen-e az Európai Uniónak, a polgárok 55 százaléka támogatná a csatlakozást. A megkérdezettek 25 százaléka ellenezné a tagságot, míg a maradék nem tudja, mit válaszoljon a kérdésre. A felmérést az európai integrációért felelős minisztérium végezte 1050 18 év feletti polgár megkérdezésével.

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter, Szerbia: „A felmérés bizonyította, amivel különösen elégedett vagyok, hogy 7 százalékkal többen támogatják a tavalyi júliusi felméréshez képest azt a reformfolyamatot, amely független az európai integrációtól. Tehát 68 százaléknyian támogatták tavaly júliusban, most ez a szám 75 százalék lett. Ennyien támogatják a reformfolyamatot, amely bizonyos szempontból kapcsolódik az uniós integrációhoz, mégis független tőle. Tehát ezeket a reformtörekvéseket folytatni kell.”

Tanjug/Sava Radovanovic/nr

Többször is megjelent a sajtóban, hogy vajon tartható-e az a kettős viszony, amit Szerbia képvisel Oroszország és az Európai Unió kapcsán. Több magas rangú tisztségviselő is felszólalt a napokban az üggyel kapcsolatban. Az integrációért felelős miniszter szerint megfér egymás mellett az oroszbarátság és az uniós közeledés.

Az Európai Bizottság 2025-öt jelölte ki a csatlakozás dátumaként. Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő szerint maga a folyamat rendkívül összetett. Függ a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd alakulásától, továbbá az uniós tagállamokban uralkodó politikai helyzettől is - mondta el a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában Deli Andor.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Azt a lemaradást, amit most érzékelünk, ezt azért le tudjuk dolgozni. Én még bízva bízom abban, hogy itt sikerül még ezt a 2025-ös dátumot tartani, ugyanakkor azt is reálisan kell látni, hogy a nyugat-európai megmondó országok belpolitikai igényei sajnos nem jó irányba mutatnak.”

Legutóbb Szerbia számára decemberben nyitottak meg két újabb uniós csatlakozási fejezetet. Ezzel jelenleg 16 csatlakozási fejezetnél tart, kettőt ideiglenesen le is zártak. Ahhoz, hogy az ország az unió teljes jogú tagja legyen, 35 fejezetet kell megtárgyalni és lezárni.

Európai Unió
csatlakozás
Deli Andor
Jadranka Joksimovic

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.