Ugrás a tartalomra

Szerbiának időbe telik az EU-s állásponthoz hangolni külpolitikáját

2022.06.24
07:38
2022.06.24
16:42
Forrás
Pannon RTV
Mivel Szerbia nem tagja még az Európai Uniónak, hanem tagjelölt státusban van, idő kell ahhoz, hogy külpolitikáját minden téren az uniós állásponthoz hangolja - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádiónak Kovács Elvira.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke elmondta, ez a folyamat időbe telik, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az ország nagy nyomás alatt van, főként Németország várja el, hogy Szerbia is vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. Kovács Elvira kiemelte, hogy Szerbia több kívánt reformot is végrehajtott, módosította az alkotmányt, hogy fejleszteni tudja az igazságügyi rendszert, Brüsszel azonban ennek ellenére sem gyorsított a csatlakozási folyamaton.

Kovács Elvira, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke: Egyértelmű, hogyha az uniós tagállamokról beszélünk és elsősorban a legnagyobb és legbefolyásosabb országról, Németországról és a többi nyugat-európai államról akkor egyértelmű, hogy ők már világosan kimondták, hogy tarthatatlan ez az állapot és Szerbiának igenis be kell vezetnie a szankciókat Oroszország ellen. Nem halogathatja már ezt. Persze a szerbiai válasz is észszerű. Ugyanis mi még egyrészről nem fejeztük be a választási folyamatot. Még nincsenek hivatalos eredmények és ebből kifolyólag még új parlament és kormány sem. Nekik kellene meghozni ezt a döntést, de arról is lehetett olvasni, hogy népszavazással is eldönthetik. Úgy gondolom, hogy egy jó ideig nem fog Szerbia változtatni álláspontján, mivel úgy gondolom, hogy ha most már kilencven napig sikerült ellenállni, függetlenül attól, hogy mekkora nyomásnak volt kitéve, akkor nyáron sem fog más történni.

EU
Kovács Elvira
Európai Unió
Oroszország
ukrajnai háború
Szerbia

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.