Ugrás a tartalomra

Ön szerepel a nemzetiségi választói névjegyzékben?

2018.07.03
02:43
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Nemzeti tanácsi választásokat tartanak ősszel Szerbiában. Pontos időpont még nincs, azonban érdemes utánaérdeklődni, hogy szerepelünk-e a nemzetiségi választói névjegyzékben.

A szabadkai lakosok a városháza 215-ös irodájában regisztrálhatnak az őszre esedékes nemzeti tanácsi választások névjegyzékébe. Más települések lakói a helyi önkormányzatok irodáiban iratkozhatnak fel a névjegyzékbe. Akik már az előző választáson is részt vettek, azoknak nem kell ismét jelentkezniük, de mindenképp ellenőrizzék az adataikat - hangsúlyozta Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének jogi tanácsadója. „Az állandó egységes névjegyzéket és a külön névjegyzékeket kezelő szerveket a helyi önkormányzatnál kell keresni. Ezeknél a szerveknél egy személyazonosító okmánnyal, igazolvánnyal vagy szerbiai útlevéllel kell megjelenni és aláírni az ott kapott formanyomtatványt. Amint az új szabályozás életbe lép, akkor egy adatvédelmi hozzájárulást is ki kell tölteni, és ezzel a lakos már bekerül a névjegyzékbe és szavazhat.”

A nemzeti tanácsi választást legkésőbb november 4-ig megtartják, nyilatkozta korábban a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában Branko Ružić. A szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kiemelte: az egységes választói névjegyzéken belül jelennek meg a külön nemzeti kisebbségi névjegyzékek, így a frissítések és változások is ezen belül történnek. „Ez olyan év lesz, amely  a fejlesztéseknek, előmozdításoknak a jegyében fog telni. Kihasználnám az alkalmat, hogy mindenkit, aki a nemzeti kisebbségekhez tartozik, felszólítsak, hogy éljen az aktív vagy passzív választói jogával, hogy iratkozzanak fel a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, amit a helyi önkormányzatok hivatalaiban tehetnek meg, és fel szeretném szólítani őket, hogy vegyenek részt a választáson.”

A magyar nemzeti tanácsi választásokra eddig egyébként két magyar szervezet jelezte részvételi szándékát. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a párt civil listával vesz majd részt a voksoláson, míg a Magyar Mozgalom is bejelentette korábban, hogy indítanak listát az ősszel esedékes megmérettetésen. A résztvevő szervezetek, listák száma még bővülhet addig.

Nemzeti Tanácsok
választás
névjegyzék

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű