Ugrás a tartalomra

Szergej Lavrov folytatta szerbiai látogatását

2018.02.22
11:46
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Az orosz külügyminiszter és Aleksandar Vučić a vračari Szent Száva-templomban megtekintették az új mozaikot. Az alkotást Oroszországban készítették és részenként szállították Szerbiába.

A Szent Száva-templom a barátságunk gyökere Oroszországgal - mondta Aleksandar Vučić a vračari templom kupoláját díszítő mozaik ünnepélyes átadásán.

Szergej Lavrov őszinte csodálatát és elismerését fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek az építkezésében és a 65 méter magas központi kupolában található mozaik elkészítésében. Az orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a szerb és az orosz egyház a továbbiakban is jó viszonyt ápolnak majd.

Napjaink egyik legnagyobb feladata, hogy békében befejezzük a Szent Száva-templom felépítését - emelte ki Aleksandar Vučić. Szerbia államfője szerint a szerbek és az oroszok testvériségének szimbóluma a Szent Száva-templom. „Éppen ezért a szerb állam az elmúlt néhány hónapban többet fektetett be, mint az elmúlt évtizedekben, hogy bebizonyítsa, megtanultuk az összes leckét és az élet építését, és azt a megvilágosodást választottuk, amely a szent életét meghatározta, és lehetővé tegyük, hogy ez a templom, amely a legnagyobb Szerbiában és a világon, a legszebb legyen.”

A templomban tartott eseményt követően Szergej Lavrov és Ivica Dačić szerb külügyminiszter Belgrádban második világháborús emlékművet koszorúzott.

Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke is fogadta Szergej Lavrovot ma délelőtt Belgrádban. Oroszország és Szerbia gazdasági együttműködése növekszik, különösen az energetika területén, azonban a jövőben az infrastruktúrára, a közlekedésre és a mezőgazdaságra irányuló projektekre kell helyezni a hangsúlyt - értékelt Ana Brnabić és Szergej Lavrov a találkozót követően. Az orosz külügyminiszter ezután Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel is találkozott. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy Szerbia és Oroszország a legtöbb nemzetközi kérdésben azonos álláspontot képviselnek. Szergej Lavrov átadta Ivica Dačićnak a Barátság Érdemrendet, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök adományozott a szerb külügyi tárca vezetőjének. 

Egységes Szerbia
Szergej Lavrov
Belgrád

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.