Ugrás a tartalomra

Szijjártó: az Európai Unió végzetes hibát követ el, ha továbbra is fékezi Szerbia európai integrációját

2022.09.16
15:59
2022.09.16
19:10
Forrás
Pannon RTV
Arra kérjük a cseh elnökséget, hogy ez az elnökségi félév alatt nyissunk meg nyolc új csatlakozási fejezetet. Ez azt jelentené, hogy a 35 tárgyalási fejezetből 30 már nyitva lenne - nyilatkozta Szijjártó Péter a Pannon RTV-nek Belgrádban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU-nak a jelenlegi helyzetben bővítésre van szüksége és tennie kell annak érdekében, hogy megbirkózzon a biztonsági kihívásokkal, amelyek az elmúlt évtizedek legjelentősebb biztonsági válságát alakították ki. Ennek a bővülésnek egyértelmű iránya a Nyugat-Balkán - véli a politikus. Magyarország nemzeti érdeke a térség stabilitása, nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődése. Az igazi stabilizáló erő a régióban Szerbia - magyarázta Szijjártó.

„Arra kérjük a cseh elnökséget, hogy ez az elnökségi félév alatt nyissunk meg nyolc új csatlakozási fejezetet. Ez azt jelentené, hogy a 35 tárgyalási fejezetből 30 már nyitva lenne. Tehát tudnánk érdemben haladni. Ha a szerb csatlakozási tárgyalások továbbra is olyan lassan zajlanak majd Brüsszel miatt, ahogyan most zajlanak, az évekkel nyújtaná meg a szerb csatlakozást, ez jelenleg senkinek sem az érdeke. Mi azt szeretnénk, ha az Európai Unió nem követne el egy újabb végzetes hibát és felgyorsítaná a szerbek csatlakozási folyamatát.”

Szijjártó Péter
Magyarország
Európai Unió
Szerbia

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.