Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó: az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

2023.01.31
17:09
2023.01.31
17:15
Forrás
MTI
Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött - jelentette ki Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Abdel-Latif az-Zajánival közös sajtóértekezletén mindenekelőtt arról számolt be, hogy soha korábban nem látogatott bahreini külügyminiszter Magyarországra, és a vizit jelentőségét hangsúlyozta, kitérve az Öböl-térség fontos és egyre fontosabb globális szerepére.

Aláhúzta: Bahrein és Magyarország közös álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy mindketten azt szeretnék, ha minél előbb véget érne a háború Ukrajnában.

"Békét akarunk, mielőtt ez a globális hatásokkal járó regionális háború globális háborúvá válna. Ezt mindannyian szeretnénk elkerülni" - szögezte le.

Majd hozzátette, hogy mindkét ország a konfliktus tárgyalásos rendezését, a kommunikációs csatornák nyitva tartását pártolja.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy Bahrein is azon arab államok között volt, amelyek az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében normalizálták a kapcsolataikat Izraellel.

Ezt rendkívül fontos és bátor lépésnek nevezte a globális stabilitás és béke szempontjából, és reményét fejezte ki, hogy mások is követni fogják a példát, mivel szavai szerint ez az egyetlen olyan terv az elmúlt évtizedekből, amely a siker reményével kecsegtet a közel-keleti béke megteremtését illetően.

A miniszter végül átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Abdel-Latif az-Zajáninak, amiért országa az ő közvetítésével rendelkezésre bocsátotta a koronavírus-járvány idején a kínai Sinopharm-vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációját.

Bahrein
Szijjártó Péter

Most

16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.