Ugrás a tartalomra

Szijjártó: az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

2023.01.31
17:09
2023.01.31
17:15
Forrás
MTI
Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött - jelentette ki Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Abdel-Latif az-Zajánival közös sajtóértekezletén mindenekelőtt arról számolt be, hogy soha korábban nem látogatott bahreini külügyminiszter Magyarországra, és a vizit jelentőségét hangsúlyozta, kitérve az Öböl-térség fontos és egyre fontosabb globális szerepére.

Aláhúzta: Bahrein és Magyarország közös álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy mindketten azt szeretnék, ha minél előbb véget érne a háború Ukrajnában.

"Békét akarunk, mielőtt ez a globális hatásokkal járó regionális háború globális háborúvá válna. Ezt mindannyian szeretnénk elkerülni" - szögezte le.

Majd hozzátette, hogy mindkét ország a konfliktus tárgyalásos rendezését, a kommunikációs csatornák nyitva tartását pártolja.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy Bahrein is azon arab államok között volt, amelyek az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében normalizálták a kapcsolataikat Izraellel.

Ezt rendkívül fontos és bátor lépésnek nevezte a globális stabilitás és béke szempontjából, és reményét fejezte ki, hogy mások is követni fogják a példát, mivel szavai szerint ez az egyetlen olyan terv az elmúlt évtizedekből, amely a siker reményével kecsegtet a közel-keleti béke megteremtését illetően.

A miniszter végül átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Abdel-Latif az-Zajáninak, amiért országa az ő közvetítésével rendelkezésre bocsátotta a koronavírus-járvány idején a kínai Sinopharm-vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációját.

Bahrein
Szijjártó Péter

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.