Ugrás a tartalomra

Szijjártó Belgrádban: Magyarország Szerbia szövetségese

2022.02.07
16:02
2022.02.07
17:10
Forrás
Pannon RTV
Magyarország kormánya továbbra is a Szerbiával való jószomszédi és partnerségi együttműködés erősítésére törekszik, mind politikai és gazdasági téren, mind pedig Szerbia uniós csatlakozási tervében – mondta Belgrádban Szijjártó Péter.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakovićtyal tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

A megbeszélések során a két ország közötti együttműködés minden területét érintették - mondta Nikola Selaković. A szerb külügyminiszter kiemelte, tárgyaltak a vasúti és közúti közműfejlesztésekről és az energiabiztonságról is. A Török Áramlat gázvezeték is összeköti Szerbiát és Magyarországot - tette hozzá.

Az egyik legfontosabb beruházás jelenleg a két ország fővárosa közötti gyorsvasút kiépítése. Szerbia és Magyarország sokat tett a nemzeti kisebbségek helyzetének és jogainak magas szintű érvényesítése terén. A kétoldalú együttműködés jó példája az is, hogy Szerbia és Magyarország világszerte több országban közös épületben működteti konzulátusait - hangsúlyozta Selaković.

A szerb külügyminiszter szerint a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztésében rendkívül fontos szerepet játszik a Szabadka-Szeged vasútvonal teljes felújítása és kiépítése.

„Ezen tovább dolgozunk, mert éppen a két ország közötti összeköttetés célja, hogy mivel Magyarország nemcsak a szomszédunk, hanem az uniós országok között az első számú, amely Szerbia uniós csatlakozási folyamatának szószólója, tehát amikor eljön a csatlakozás pillanata Szerbia számára az Európai Unióhoz, akkor abban a pillanatban minden kapcsolat Szerbia és Magyarország, a szerbek és a magyarok között ne csak terv, hanem valóság legyen.”

Selaković megköszönte Magyarország és egyben Szijjártó Péter fáradozását, a Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai során nyújtott mindennemű támogatásért.

Magyarország Szerbia szövetségese, és egyértelműen támogatja az EU bővítési politikáját, amely az unió kulcsfontosságú eszköze, hogy megerősítse hitelességét a Nyugat-Balkánon. Magyarország és Szerbia kapcsolatrendszere történelmi csúcson van, és ezért sokat kellett dolgozni - mondta a magyar külügyminiszter. Ebből mindkét ország sokat profitál, köztük a vajdasági magyarság is. Az összes határon túl élő magyar közösség közül a legtöbb jogot a vajdasági magyarság élvezi - hangoztatta Szijjártó Péter. Az igazi áttörést a vajdasági gazdaságfejlesztési program hozta.

„A vajdasági gazdaságfejlesztési programmal eddig 14 ezer vajdasági vállalkozást tudtunk támogatni 60 milliárd forinttal, amelynek eredményeként 120 milliárd forintnyi befektetés jött létre Vajdaságban. Most újabb döntések születtek, újabb 99 vállalkozás kap támogatást Vajdaságban, összesen 26 milliárd forintot, amelyek nyomán 60 milliárd forintnyi beruházás jön létre. És szeretném világossá tenni, hogy ha április 3-án Magyarországon olyan választási eredmény születik, amelynek nyomán a jelenlegi kormány folytathatja a munkáját, akkor folytatni fogjuk a vajdasági gazdaságfejlesztési programot is.”

A magyar és a szerb gazdaság közötti kereskedelmi forgalom tavaly történelmi rekordot döntött, megközelítette a négymilliárd eurót - tette hozzá Szijjártó. A két ország együttműködése egymás energiabiztonságát is szavatolja - szögezte le a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Még egy fontos vívmánya van a két ország közötti sikeres együttműködésnek, ez pedig a sikeres harc az embercsempészek ellen, amivel féken tudják tartani az illegális migráció folyamatát.

Szijjártó Péter
Nikola Selaković
külügyminiszter
külügyminiszter
külügyminiszterek
külügyminiszteri találkozó
külügyminiszteri tanácskozás
külügyminisztérium
Belgrád
Szerbia
sajtótájékoztató
Pannon Televízió
Pannon Televízió
Pannon TV
magyar-szerb

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.