Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Brüsszel nem lép fel megfelelően az illegális migráció és a drogfogyasztás ellen

2021.03.08
10:44
2021.03.08
10:51
Forrás
MTI
Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ, az illegális migrációval és a növekvő drogfogyasztással, és Brüsszel egyik ellen sem lép fel kellő mértékben - jelentette ki Szijjártó Kiotóban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Japánban, az ENSZ bűnmegelőzési és büntető igazságügyi kongresszusán szólalt fel.

Szijjártó Péter az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: a világnak a koronavírus-világjárvány árnyékában, valamint abból fakadóan újabb biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie, és ha ezeket nem kezelik, akkor a válság még nagyobb károkat fog okozni. Mint mondta, az illegális bevándorlás eddig elsősorban biztonsági és kulturális fenyegetést jelentett Európa számára, most ez súlyos egészségügyi kockázattal is kiegészül, az ellenőrizetlen migrációs hullámok ugyanis rendkívül felgyorsíthatják a vírus terjedését. Ennek hátterében ott van a szervezett bűnözés, az érkezők embercsempész-hálózatok szolgáltatásait veszik igénybe, és sokszor civil szervezetek is segítik ezek működését - szögezte le.

A növekvő drogfogyasztással kapcsolatban úgy fogalmazott: "sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel nem pusztán az illegális migrációt, hanem a droghasználat növekedését is támogatja, vagy legalábbis könnyebbé akarja tenni, hiszen a kannabiszt legutóbb az ENSZ-ben olyan kategóriájúvá sorolták át, amely már állítólag nem veszélyes". Aláhúzta, hogy a magyar kormány ezt ellenezte, mire az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított ellene, ahelyett, hogy Brüsszel is minél nagyobb erőfeszítést tenne a kábítószer-fogyasztás visszafogása érdekében.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a szervezett bűnözői csoportok, a terrorszervezetek és a szélsőséges ideológiák terjesztői most könnyebben eljutnak az emberekhez, miután a tevékenységek egy jelentős része átkerült a digitális térbe.

Szijjártó végezetül aláhúzta, hogy Magyarország eddig is megvédte a határait, illetve kivette a részét a globális terrorellenes küzdelemből.

illegális
migráció
drogfogyasztás
Brüsszel
Szijjártó Péter
Kiotó
ENSZ
Japán
bűnmegelőzési
kongresszus

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.