Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Egyre súlyosabb a migráció

2020.05.14
17:32
2020.05.14
20:52
Forrás
MTI
Nemhogy jelen van, de egyre súlyosabb a migráció jelentette fenyegetettség - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett a máltai miniszterelnökség vezetőjével.

A tárcavezető megjegyezte, a világjárvány miatt kevesebb politikai vita szól a migrációról, pedig a máltai miniszterelnökség vezetője szerint hozzájuk csak idén az első két hónapban már több illegális migráns érkezett, mint az egész tavalyi évben. Táboraik megteltek, és a migránsokat a partjaikhoz szállító hajók is komoly problémát jelentenek. Információik szerint 650 ezer olyan ember van a líbiai partoknál, aki gyakorlatilag arra vár, hogy elhagyhassa Líbiát Európa irányába. Most a máltaiak a saját bőrükön érzik annak a rendkívül képmutató és káros európai migrációs politikának a hatását, amellyel szemben mi az elmúlt öt évben nagyon határozottan léptünk fel - hangsúlyozta Szijjártó. Hozzátette, egyetértettek abban, hogy helyes az a magyar megközelítés, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol baj van, és nem a problémát oda, ahol nincs baj.

A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében, miután európai uniós kollégáival tárgyalt.

Spanyol kezdeményezésre 14 európai uniós külügyminiszter vitatta meg a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet videokonferencia keretében. Szijjártó Péter az egyeztetés után azt írta: ez a térség már a világjárvány kitörése előtt is komoly nehézségekkel nézett szembe, azóta pedig a problémák csak még súlyosabbak lettek. "Az álláspontunk világos: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne induljanak ki Észak-Afrikából újabb migrációs hullámok" – fogalmazott.

Szijjártó Péter
migráció

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.