Ugrás a tartalomra
MTI/Burger Zsolt

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban

2019-07-06
15:22
Forrás
MTI
Nemzetközi és kétoldalú szabályok védik a kisebbségek jogait, ezeket tiszteletben kell tartani Romániában is - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

A bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv - ellentétben a parlamenti többség által korábban támogatott javaslattal - nemhogy nem bővíti a nemzeti közösségek jogait, már meglévő, szerzett jogokat vesz el - mutatott rá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte: az új szabályozás értelmében egy nemzeti közösség elveszíti anyanyelvhasználati jogait, ha számaránya 20 százalék alá csökken, holott a korábbi szabályozás garantálta a szerzett jogok védelmét a számarány későbbi változásától függetlenül. Nemzetközi és kétoldalú szabályok védik a kisebbségek jogait, ezeket tiszteletben kell tartani Romániában is - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter
Románia
kisebbség

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.