Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szijjártó: innovatív megoldásokkal lehetne felgyorsítani a határforgalmat

2019-10-13
15:56
2019-10-13
16:31
Forrás
Pannon RTV
A határ egyszerre összeköt minket, de el is választ bennünket - mondta el Szijjártó Péter a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a szerb-magyar határátkelőkön időnként tapasztalható hatalmas torlódások okozta gondokról is beszélt. Azt mondta: innovatív megoldásokkal lehetne felgyorsítani a forgalmat, elsősorban a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőn.

A cél mindenképpen az lenne, hogy aki jogszerűen szeretne Magyarország területére lépni, akkor azt gyorsan és méltó körülmények között tehesse meg. Ennek két módja van: az egyik az, hogy a meglévő átkelőkön növelni kell a kapacitást, a másik pedig az új határátkelők nyitása és a forgalom ezekre az átkelőkre való átirányítása - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Rábé-Kübekháza új átjáró megnyitása után.

„Mindenképpen technológiai újításokra van szükség, mert jól látszik, hogy a hagyományos, klasszikus megoldásokkal nem jutunk előre. Megpróbáltunk mindent Horgosnál, megpróbáltunk mindent a többi zsúfolt határátkelőhelyen, de egyszerűen a hagyományos módszerek nem működnek. Technológiai újítás kell, Pintér miniszter úrnak van is erre egy terve, egy elképzelése. Az erre vonatkozó tárgyalásokat éppen most folytatja, utána jelentést tesz a kormánynak, a kormány majd dönt ennek a technológiai fejlesztésnek a megvalósításáról, s a következő nyári csúcsszezon előtt már szeretnénk, hogy ha sokkal méltóbb körülmények között, sokkal gyorsabban át lehetne kelni a magyar-szerb határon.”

Szijjártó Szerbia EU-csatlakozásáról is beszélt. Magyarországnak érdeke, hogy Szerbia minél hamarabb elnyerje EU-tagságát.

„Mi nem fogadjuk el azt a korábbi Juncker-i álláspontot, hogy 2025 előtt nincsen bővítés. Mi azon leszünk, hogy legyen. Ezért is lenne nagyon fontos a nyugat-balkáni stabilitás, béke és nyugalom szempontjából az, hogy magyar biztos felügyelje a bővítést, hiszen akkor végre egy olyan ország biztosa kerülne abba a pozícióba, amely valóban támogatja a bővítési folyamatokat.”

A Szijjártó Péterrel készült teljes beszélgetést itt nézhetik meg:

Határozottan szorgalmazzák, hogy a finn elnökségi időszak alatt legalább 3 új tárgyalási fejezetet nyissanak meg Szerbia számára. Semmiképpen sem szabad várni 2025-ig, hiszen Szerbia teljes mértékben felkészült a csatlakozásra - tette hozzá Szijjártó.

Szijjártó Péter

Most

11:42, Frissítve: 11:50

Ma 70 éves a Palicsi Állatkert

Az 1950-ben alapított állatkert több mint 150 állatfajjal rendelkezik. A helyszín közkedvelt mind a turisták, mind a környékbeliek számára.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.