Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó: Közép-Európa az új világrend nyertesei közé kerülhet

2020-07-07
16:40
Forrás
Pannon RTV
Közép-Európa a koronavírus-világjárvány következtében létrejövő új világrend nyertesei közé kerülhet - fogalmazott Szijjártó Péter a visegrádi országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, és esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. A majd kialakuló világgazdasági versenyben a visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, észszerű gazdaságpolitikával és a biztonságos gazdasági környezet garantálásával a győztesek oldalára kerülhetnek. Szijjártó Péter az Európai Unió bővítésének felgyorsításáról is beszélt. Mint mondta, az EU-nak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére. 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Magyar részről botránynak tartjuk azt, hogy öt észak-európai, nyugat-európai ország megakadályozta azt, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával. Mi azt szorgalmazzuk, hogy mind a négy olyan csatlakozási tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával, amelyre a szerbek technikailag készen állnak. Mi, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, pontosan tudjuk, hogy a hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül.”

Szijjártó Péter
Közép-Európa

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.