Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó: Közép-Európa az új világrend nyertesei közé kerülhet

2020.07.07
16:40
Forrás
Pannon RTV
Közép-Európa a koronavírus-világjárvány következtében létrejövő új világrend nyertesei közé kerülhet - fogalmazott Szijjártó Péter a visegrádi országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, és esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. A majd kialakuló világgazdasági versenyben a visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, észszerű gazdaságpolitikával és a biztonságos gazdasági környezet garantálásával a győztesek oldalára kerülhetnek. Szijjártó Péter az Európai Unió bővítésének felgyorsításáról is beszélt. Mint mondta, az EU-nak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére. 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Magyar részről botránynak tartjuk azt, hogy öt észak-európai, nyugat-európai ország megakadályozta azt, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával. Mi azt szorgalmazzuk, hogy mind a négy olyan csatlakozási tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával, amelyre a szerbek technikailag készen állnak. Mi, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, pontosan tudjuk, hogy a hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül.”

Szijjártó Péter
Közép-Európa

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.
13:45, Frissítve: 13:55

Stabil az élelmiszerpiac

Stabil az élelmiszerpiac Tatjana Matić szerint. Az élelmiszerárak korlátozásáról szóló rendelet pedig június 28-ig van érvényben - emlékeztetett.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.