Ugrás a tartalomra

Szijjártó: a migrációs politikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia

2021.10.04
18:12
2021.10.05
13:21
Forrás
MTI
A migrációs és menekültpolitikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia, a világ országainak pedig kölcsönösen tiszteletben kell tartaniuk az eltérő álláspontokat - jelentette ki Szijjártó Péter Genfben.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ülésén elmondta, "Magyarország nem kíván semennyit sem feladni nemzeti kompetenciájából a migrációs és menekültpolitikát illetően, azonban konstruktív párbeszédre törekszik a nemzetközi partnerekkel." Kiemelte, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán újabb bevándorlási hullámokra kell készülni. "Nyugat-Európában a társadalmi integrációs projektek teljes kudarcot vallottak, több helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre" - tette hozzá Szijjártó.

A tárcavezető beszámolt arról is az ENSZ ülésén, hogy a magyar kormány álláspontja két pilléren nyugszik. Egyrészt a nemzetközi jog teljes körű tiszteletén, másrészt azon az alapelven, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol arra szükség van, és nem a bajt kell idehozni. A nemzetközi jog világosan fogalmaz: ha valaki menekülésre kényszerül, akkor joga van ideiglenesen az első biztonságos országban maradni. Ahhoz azonban nincs joga, hogy békés, biztonságos országokon átkelve maga válassza ki az úti célját - húzta alá.

Magyarország
ENSZ
Szijjártó Péter

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.