Ugrás a tartalomra

Szijjártó Péter: az Európai Unió biztonsága Törökország kezében van

2020.12.08
13:16
2020.12.08
13:28
Forrás
MTI
Az Európai Unió biztonsága jelentős részben továbbra is Törökország kezében van - jelentette ki Szijjártó Péter Ankarában azt követően, hogy török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott megbeszélést.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az egyeztetést követő közös sajtótájékoztatón sürgette Brüsszelt, hogy hiánytalanul fizesse ki Törökországnak azt a 6 milliárd eurót, amelyet a 2016-os migrációs megállapodás keretében vállalt. Az Európai Unió sokat köszönhet Törökországnak, amely 4 millió migránst tart fel a területén - hívta fel a figyelmet a magyar miniszter. Nyomatékosította, ha Törökország ezt nem tenné, akkor nagyon gyorsan olyan tumultus alakulna ki a Nyugat-Balkánon, hogy több százezer illegális bevándorló jelenne meg azonnal Magyarország déli határán. Szijjártó egyúttal rámutatott: a világjárvány a migrációt az eddigieknél is súlyosabb problémává tette, hiszen a migrációs hullámok mostantól kezdve nemcsak biztonsági, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek. A világjárványnak rá kellene döbbentenie a világpolitika szereplőit arra, hogy a kioktatás, a leckéztetés és egymás támadása helyett a kölcsönös tiszteletnek és az együttműködés kultúrájának kellene eljönnie a nemzetközi politikai együttműködés terén - húzta alá.

Szijjártó Péter
Európai Unió
biztonság
Törökország

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.