Ugrás a tartalomra
Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: A helyzet változott, a munkanélkülivé vált európaiakat kell foglalkoztatni

2020-09-21
18:23
2020-09-21
18:44
Forrás
MTI
A járvány miatt a helyzet változott, most a munkanélkülivé vált európaiakat kell foglalkoztatni - emelte ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően videóüezentében közölte: már látható, hogy a járvány komoly gazdasági következményekkel jár, európai emberek százezrei vagy akár milliói veszíthették el az állásukat. Az EU-nak elsődleges kötelessége, hogy megoldásokat találjon a válság miatt bajba jutott európaiak problémáira - jelentette ki. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a migráció legális útvonalainak létrehozásával és az afrikai munkavállalók szükségességének hangoztatásával, mert a helyzet megváltozott. "Nincsen ilyen szükség. Arra van szükség, hogy az európai embereknek újra legyen munkájuk" - fogalmazott.

Kifejtette, amikor az EU migrációs megállapodásról tárgyal Afrikával, akkor az afrikai emberek hazájukban maradásáról kell tárgyalnia. Ennek körülményeit kell megteremteni, illetve segíteni. A sikerhez gazdasági programokra és beruházásokra van szükség Afrikában. Ha ugyanis a fiatal és jól képzett emberek eljönnek, hiányozni fognak azok, akik fejlesztenék és újjáépítenék ezeket az országokat. Magyarország ezért továbbra is azt szorgalmazza, hogy a segítséget vigyék oda, ahol arra szükség van, és ne a problémát hozzák ide - jelentette ki a miniszter.

"Az Európai Unió migrációs politikájának fókuszába végre a migrációs folyamatok megállítását kell helyzeni" - fogalmazott.

A líbiai helyzetről folytatott megbeszélésről Szijjártó Péter hangsúlyozta, "sokat elmond az Európai Unió jelenlegi állapotáról", hogy a visegrádi négyek (V4) - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - által még 2018 januárjában Líbia határvédelmének megerősítésére felajánlott 35 millió eurós támogatást az unió még nem használta fel. Mint mondta, az EU még mindig "nem volt képes" arra, hogy ebből a pénzből megvegye azokat a hajókat, amelyekkel a líbiai parti őrség meg tudná állítani az Európába irányuló migrációs hullámokat, és fel tudná venni a küzdelmet az embercsempész-hálózatokkal szemben.

Szijjártó hozzátette: a V4-ek hétfőn ígéretet kaptak három olyan hajó megvételére, amelyek eredményesek lehetnek a Líbiából kiinduló migráció megállításában.

A fehérorosz helyzetről szólva a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra sem született döntés szankciókról: arra kérte Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy segítse Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek visszatérését hazájába.

Szijjártó Péter
foglalkoztatni
európai
Európai Unió
Afrika
migráns
illegális
útvonal

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű