Ugrás a tartalomra

Szijjártó Péter: veszélyes, ha az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság

2020.10.12
15:33
2020.10.12
15:44
Forrás
Pannon RTV, Facebook, MTI
Magyarország számára kiemelkedően fontos kérdésekről is tárgyaltak ma az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei Luxemburgban.

Szijjártó Péter szerint az első egy Magyarország számára veszélyes, és az EU-szerződésekkel teljesen ellentétes javaslat, amely szerint az unió külügyminisztereinek döntéseihez ezentúl ne keljen egyhangúság, hanem egyfajta minősített többség is elég legyen ezekhez a döntésekhez. A magyar külgazdasági- és külügyminiszter szerint fontos napirendi pont volt a Nyugat-Balkán kérdése is. Üdvözöljük Várhelyi Olivér bővítési biztos tevékenységét, hogy egy új beruházási csomagot fogadtunk el a Nyugat-Balkán részére, de ezt mindenképpen ki kell egészíteni azzal, hogy Szerbiát minél előbb fel kell venni az unióba - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter, Magyarország: „Az Európai Unió hátrányba került a nyugat-balkáni befolyási versenyben, hiszen az Egyesült Államok átvette a kezdeményezést, Oroszország és Kína is jelen van a nyugat-balkáni térségben. Az Európai Unió sajnos az utóbbi időben rendkívül lassú volt, ez a lassúság a magyar, de az európai érdekekkel is ellentétes. Mi azt gondoljuk, hogy ettől a nyugat-balkáni versenytől nem megsértődni kell, hanem fel kell gyorsulnunk, fel kell gyorsítani mindenekelőtt Szerbia EU-integrációs folyamatát. Mi azt gondoljuk, legalább annyira érdeke az Európai Uniónak a szerbek tagsága, mint a szerbeknek amennyire mindez érdeke, Magyarországnak pedig pláne érdeke, hogy a szomszédban lévő Szerbia minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.”

Szijjártó Péter
Luxembourg
külügyminiszter
veszélyes
egyhangúság
minősített
többség
Várhelyi Olivér

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.