Ugrás a tartalomra

Szijjártó: A stratégiai összekapcsolódások időszakát éli Szerbia és Magyarország

2023.09.29
16:34
2023.09.29
16:40
Forrás
Pannon RTV
A Szabadka-Szeged vasútvonalról is beszélt a magyar külügyminiszter.

A stratégiai összekapcsolódások időszakát éli Szerbia és Magyarország – hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban. Mint mondta: Európa súlyos válsággal néz szembe, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az energiaellátás válsága, így azok érezhetik majd magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak majd kapcsolódni a szomszédaikkal annak érdekében, hogy kisegítsék egymást. Szerbia és Magyarország a gáz-, a kőolaj- és az áramellátás területén kapcsolódik, illetve kapcsolódna össze. Szijjártó Péter a hamarosan átadásra kerülő Szabadka-Szeged vasútvonalról is beszélt.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A személyszállítás megindul október 24-én a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon. Ami azt jelenti, hogy magyar oldalon kettő, szerb oldalon öt megállója lesz az itt közlekedő személyvonatoknak. Körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, amit jelentősen tudunk csökkenteni akkor, hogyha végre a vonatnak nem kell megállnia mintegy félórára egy határellenőrzésre. Viszont abban már sikerült megállapodnunk, hogy a határellenőrzés egy helyszínen fog zajlani, mégpedig Magyarország területén, ahol magyar és szerb határőrök közösen fogják az ellenőrzést végrehajtani, így le tudtuk csökkenteni jelentősen a vonat állás idejét, tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek.”

Szijjártó Péter

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.