Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba

2022.04.06
13:40
2022.05.01
16:57
Forrás
Pannon RTV
Még a pótvizsgán átmehet a közösség, ha holnap megtörténik az ország csatlakozása - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szegeden, ahol Nikola Selaković szerb külügyminiszterrel találkozott.

Sokat tettek azért, hogy a történelmi ellenségeskedésből történelmi barátsággá alakuljon a két nemzet kapcsolata - emelte ki Szijjártó Péter Szegeden. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a hétvégén megrendezett magyarországi és szerbiai sorsdöntő, történelmi jelentőségű parlamenti választások nyomán minden adott a munka folytatásához. Aláhúzta, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke januárban több mint a kétszeresére nőtt és és Szerbiának nagy szerepe van Magyarország energiaellátásában.

„Tehát a sikertörténet fejezetei íródnak, de ezek a fejezetek majd akkor vállnak egy komplett könyvvé, vagyis legalábbis annak első kiadásává, hogy ha Szerbia európai uniós csatlakozása egy befejezett folyamat lesz. Szeretném aláhúzni a magyar álláspontot. Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, tegnap fel kellett volna és még a pótvizsgán átmehet az unió, hogy ha holnap felveszi a szerbeket.”

Továbbra is folytatódik a gazdasági együttműködés a két ország között és a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése is, valamint év végére befejezik a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítását - emelte ki Nikola Selaković. A szerb külügyminiszter emlékeztetett, hogy ennek első fázisát a közelmúltban adták át.

„Meggyőződésünk, hogy a közeljövőben részt veszünk a gyorsvasút második fázisának megnyitóján, valamint a szerb és magyar rész összekapcsolásán, amellyel a két főváros közötti elérhetőség tanúskodik majd polgárainknak az országaink közötti együttműködés szorosságáról és intenzitásáról.”

Magyarország szerda reggel bekérette az ukrán nagykövetet a kijevi kormány tisztségviselőinek magyarországi választásokkal összefüggésben tett megnyilvánulásai miatt. A sajtótájékoztató végén a Pannon RTV kérdésére Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a kijevi kormány tisztségviselőinek nyilatkozatait. Hozzátette: a magyar emberek demokratikus választáson döntöttek, az eredményt így mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Magyarország
Nikola Selaković
Szijjártó Péter
Szeged
Szerbia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.