Ugrás a tartalomra

Szijjártó: A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új EB-től

2019.12.02
15:36
2019.12.03
08:29
Forrás
MTI
A visegrádi négyek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

A tárcavezető a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: a Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt, ezért azt várják az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében." Szijjártó aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

Szijjártó Péter szerint "a közép-európai országok számára gazdasági, politikai, stratégiai és biztonsági szempontból is fontos a Nyugat-Balkán integrálása az Európai Unióhoz. Az előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat szinte teljes mértékű leállítása volt."

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hasonlóan értékelte az év végén záruló finn soros uniós-elnökséget is, mivel - ahogy elmondta - "a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő."

Szijjártó Péter
Visegrádi négyek
visegrádi országok
Prága

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.