Ugrás a tartalomra

Szili Katalin: európai szabályozás kellene az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében

2020.07.10
13:01
2020.07.10
17:09
Forrás
Pannon RTV
Legyen a nemzeti identitás alapvető emberi jog az EU-ban - ez az egyik célja annak a kezdeményezésnek, amely szerint egységes szabályozásra van szükség az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében.

A 3 nyelven megjelent kiadvány összhangban van a magyar Országgyűlés trianoni centenáriumi emlékülésén benyújtott, a nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozattal.

Az Európai Unióban 400 kisebbség él, akik a lakosság mintegy 10%-át teszik ki, és az EU 24 hivatalos nyelve mellett összesen 60 kisebbségi nyelvet beszélnek. Mivel a tagországok jogrendszerei nagyon eltérőek, ezért a kiadvány célja, hogy szülessen egy olyan dokumentum, amely lehetővé teszi egy egységes európai szabályozás alapelveit, amelyek az egyes nemzetek sajátosságait figyelembe véve egy keretszabályt jelentenek – mondta Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

„Amit viszont el lehet fogadni, azok bizonyos alapelvek, axióma jellegű alapelvek, amelyeket be lehet építeni és be is kell építeni az egyes országok jogi rendszerébe, amely a nemzeti kisebbségek védelméről szól.”

Míg az unióban a kisebbségek nemzeti hatáskörbe tartoznak, addig a csatlakozásnál egy egész fejezet szól erről. Vajdaság speciális helyzetben van, amely nem csak a szerb-magyar kapcsolatok kiemelkedősége miatt van, hanem mert az autonómián belül léteznek az autonóm kisebbségi közösségek, és ez zászlóshajó lehet a többi kisebbség számára – mondta Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott.

„Egy erős közösség, pont ez látszik most a választásokon is az eredményeket tekintve, hogy egy erős közösség létezik. Ebből az alapvetésből kiindulva, én azt gondolom, és reményeim szerint Szerbia minél előbb az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, erről az alapról indulva, és a mostani kapcsolatrendszereket látva, ebből véleményem szerint pontosan egy olyan közösséget tudhatunk mi magunkénak az Európai Unióban, aki jó példa is lehet számunkra.”

A javasolt alapelvek nemcsak magyar érdekeket szolgálnak, hanem valamennyi nemzeti kisebbség érdekét szolgálja, hogy a szülőföldjeiken boldogulhassanak és megőrizhessék identitásukat – tette hozzá Szili Katalin.

Európai Unió
identitás
nemzeti
alapvető
emberi jog
őshonos
kisebbség
közösség
Kalmár Ferenc
Szili Katalin
Budapest

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.