Ugrás a tartalomra

Szili Katalin: Legyen ez az évtized az őshonos nemzeti kisebbségek évtizede

2021.01.08
16:24
Forrás
Közlemény
Legyen ez az évtized az őshonos nemzeti kisebbségek évtizede a hosszú távú európai stabilitásért - írja közleményében Szili Katalin, magyar miniszterelnöki megbízott.

Pontosan ma három esztendeje, hogy a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadásának 25. évfordulóját követően a három erdélyi magyar politikai párt ‒ az RMDSZ, az MPP és az EMNP ‒ aláírta azt a megállapodást, melyben kinyilvánították, hogy a nemzeti identitás megőrzése és továbbadása, a kultúra fejlesztése, a nemzeti kisebbségi lét megélése csak a közösségi önigazgatás intézményrendszerén keresztül biztosítható. Ezzel a közösség alkotó ereje is megsokszorozódva erősíti a többségi társadalom és az egész ország, Románia gyarapodását.

Az alapelvek között az önkormányzás területi és a különböző autonómiaformák ‒ európai példáknak és a szubszidiaritás elvének is megfelelő ‒ kereteit rögzítették. A magyar nyelv regionális egyenjogúságát, az önigazgatás demokratikus intézményrendszerének tiszteletben tartását fogalmazták meg és azt, hogy valamennyi lépés a közösség identitásának megőrzése, a szülőföldön való boldogulása és gyarapodása biztosításával történik - olvasható Szili Katalin közleményében.

Szili Katalin
kisebbség
őshonos
Románia

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.