Ugrás a tartalomra

A szklerózis multiplex elleni innovatív gyógyszer a szerbiai betegek számára is elérhető

2023.03.29
15:07
2023.03.29
15:40
Forrás
Pannon RTV
Megmutattuk, hogy képesek vagyunk a legösszetettebb, leginnovatívabb gyógyszereket előállítani - mondta Ana Brnabić.

A szerb miniszterelnök a Hemofarm gyógyszergyárat látogatta meg és megismerkedett a Corpos innovatív gyógyszerrel is. A Hemofarm gyógyszergyár és az egyik legnagyobb biotechnológiai cég, a Roche együttműködésének köszönhetően a szklerózis multiplex elleni innovatív gyógyszer a szerbiai betegek számára is elérhető.

Idén 4,3 milliárd dinárt különítettünk el a ritka betegségekben szenvedők kezelésére - emelte ki a látogatáson a szerb miniszterelnök. Brnabić hozzátette: ha a 10 évvel ezelőtti, 2012-es költségvetést nézzük, az csak 130 millió dinár volt, 2023-ban pedig 4,3 milliárd dinár. Ez azt jelenti, hogy Szerbiában 23-szorosára emelkedett a ritka betegségekben szenvedő betegek kezelésére szánt költségvetés.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Hihetetlen változások történtek az egészségügyi ellátásunk minőségében, a betegekhez és a családjukhoz való hozzáállásunkban is. Ki kell emelnem, hogy még mindig sok ember van, akinek nem elérhetőek ezek a leginnovatívabb, legmodernebb terápiák, az abnormális költségek miatt, amelyeket még a világ leggazdagabb országai sem tudnak fedezni. De ami a jövőben fontos számunkra, az az, hogy a gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó hivatal jóval nagyobb számú klinikai tanulmányt hagyjon jóvá, és ezen az egészségügyi minisztérium és a tudományos minisztérium közösen dolgozik, mert ez Szerbia összes többi betege számára további támogatást jelent a legmodernebb terápiákhoz.”

szklerózis multiplex
gyógyszergyár
Szerbia
Ana Brnabić

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.