Ugrás a tartalomra

Szlovén-szerb csúcstalálkozót tartottak Belgrádban

2019.08.27
16:28
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Marjan Šarec szlovén kormányfőként először járt Szerbiában, látogatása elsősorban a kapcsolatok szorosabbra fűzését szolgálja. Ana Brnabić kormányelnökkel és Aleksandar Vučić államfővel is tárgyalt.

Gazdasági együttműködés, közös kormányülés, eurointegrációs folyamatok. Egyebek mellett ezek voltak a témái a mai szlovén-szerb csúcstalálkozónak, amelyet Belgrádban tartottak.

Katonai tiszteletadással fogadták Marjan Šarec szlovén miniszterelnököt Belgrádban. A szlovén kormányfőt Ana Brnabić miniszterelnök várta a Szerbia Palota előtt.

A megbeszéléseket követően közös sajtótájékoztatót tartottak a felek. Brnabić megköszönte Šarecnek, hogy Szlovénia folyamatosan támogatja Szerbiát az Európai Unió felé vezető útján. A szerb kormányfő azt is elmondta, hogy ennek a látogatásnak elsődleges célja az, hogy kitűzzenek egy időpontot az ötödik közös kormányülésre és üzleti fórumra, amelyet várhatóan az év végén tartanak meg.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Szlovénia, különösen a szlovén gazdaság az egyik legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere Szerbiának. Az egyik legnagyobb befektető Szerbiában, eddig összesen több mint egymilliárd eurót fektettek be Szerbiába, körülbelül 1,1 milliárd eurót, és 1600 sikeres szlovén vállalat működik Szerbiában.”

Szerbia megérdemli, hogy az EU tagja legyen - nyilatkozta a közös sajtótájékoztatón Marjan Šarec. A szlovén miniszterelnök kitért a két ország közötti kereskedelmi partnerségre is: „Természetesen számítunk a növekvő árucsere-forgalomra, ami számunkra nagy jelentőséggel bír. Természetesen mindig törekednünk kell a még jobb együttműködésre, hogy kihasználhassuk az összes kínálkozó lehetőséget úgy a gazdaságban, mint a turizmusban.”

Marjan Šarec szlovén kormányfővel Aleksandar Vučić is találkozott. A szerb államfő hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése nagyon fontos regionális és európai szempontból is. Az egyeztetésen Šarec kitért a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd mielőbbi folytatására, amelyben Szlovénia teljes mértékben támogatja Szerbiát.

Szlovénia
miniszterelnök
Ana Brnabić
Szerbia
Marjan Šarec

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.