Ugrás a tartalomra
Tanjug/Predrag Mitić

Szlovén-szerb egyeztetés

2023.04.04
09:34
2023.04.04
13:47
Forrás
Szerbiai RTV
A Ljubljana és Belgrád közötti éjszakai személyvonat újbóli üzembe helyezése volt a fő téma Szlovénia és Szerbia illetékes minisztereinek találkozóján, amelyet Bledben tartottak.

Alenka Bratušek Szlovénia infrastruktúráért felelős miniszter elmondta: kollégám javaslatára, valamint az Olaszországgal, Ausztriával és Horvátországgal fennálló együttműködés elmélyítése érdekében döntöttünk a közös testület megalakítása mellett, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a vasúti közlekedést a személy- és a teherforgalom szempontjából is.

Goran Vesić szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter úgy nyilatkozott, hogy az éjszakai vonatról is beszéltek Bratušek miniszterasszonnyal, és támogatják az ötletet, hiszen ezzel is fejleszthetjük a vasúti forgalmat. A szlovén vasút akár két hónapos előkészület után megindíthatná a járatot, ám kérdés, hogyan megosztani a kiadásokat a három ország között. A Belgrád–Ljubljana közötti vasúti járat egyébként szinte azonos hosszúságban halad végig Szerbián és Szlovénián, Horvátországon keresztül pedig csaknem háromszor akkora utat kell megtennie.

Szlovénia
Szerbia
Goran Vesić
Alenka Bratušek

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű