Ugrás a tartalomra

Szombaton tartja évértékelőjét Orbán Viktor

2023.02.16
08:24
2023.02.16
08:46
Forrás
Index.hu
Évértékelőjét a háború és a válság árnyékában tartja meg a magyar kormányfő február 18-án, szombaton.

Legutóbbi évértékelőjét napokkal az orosz–ukrán háború kitörése előtt mondta el; a helyzetet komornak és törékenynek nevezte a magyar miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarország érdekei világosak: el kell kerülni a háborút.

Bár az előző évértékelőjét február 12-én, közvetlenül az orosz–ukrán háború kitörése, február 24-e előtt tartotta meg, a nemzetközi helyzet már aggodalomra adott okot, és Orbán Viktor is feltette a kérdést: Lesz-e háború? Majd kijelentette: „A helyzet komor és törékeny.” Hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekei világosak, el kell kerülni a háborút.

Azt is mondta, hogy Magyarország méretéből, katonai és gazdasági erejéből fakadóan nem képes döntő vagy akárcsak mellőzhetetlen befolyást gyakorolni az Európai Unió, a Nyugat és Oroszország kapcsolataira, de ez nem ok a tétlenségre. A kormány szankciókkal szembeni állásfoglalását már a háború kitörése előtt nyilvánvalóvá tette.

„Nyílt lapokkal játszunk, és sohasem rejtettük véka alá, hogy Brüsszel stratégiáját elhibázottnak, az Oroszország elleni szankciókat pedig zsákutcának látjuk. Meggyőződésem, az Oroszországgal való gazdasági együttműködés nélkül Európa továbbra is vérszegény és sápatag. Az együttműködéstől elzárkózni, a hatalmas gazdasági lehetőségeket teljesen átengedni a kínaiaknak, stratégiai hiba. De az elmúlt években én is beláttam, hogy az Európai Unió külpolitikai irányvonalát nem tudjuk megváltoztatni, és így felesleges vitatkozás helyett inkább kidolgoztunk és működtetünk egy magyar modellt. NATO- és európai uniós tagok vagyunk, és közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt és gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. A magyar példa bizonyítja, hogy ez lehetséges” – mondta Orbán Viktor.

évértékelő

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.