Ugrás a tartalomra

Tájkép csata közben - a külhoni magyar pártelnökök találkoztak

2021.07.23
17:01
2021.07.23
18:32
Forrás
Pannon RTV
Magyarország minden magyar otthona, éljenek bárhol is a világban - mondta a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Tájkép csata közben címmel tartották meg Sátoraljaújhelyen a külhoni magyar pártelnökök kerekasztal-beszélgetését. A beszélgetést a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem nevű rendezvény keretében tartották meg, amelyet a koronavírus-járvány miatt elmaradt Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos helyett rendeztek meg Magyarországon.

Brenzovics László a kerekasztal-beszélgetésen arról számolt be, hogy Ukrajnában szinte az összes kisebbségi jogot visszavették. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta, először az oktatási törvényt, majd a nyelvtörvényt fogadták el, most pedig újabb törvényt hoztak meg. „Éppen ma lépett életbe az őshonos nemzeti kisebbségekről szóló törvény, amely csupán a krími tatárokat, a krimcsakokat és a karaimokat nevezi meg mint őshonos nemzeti kisebbségeket, a magyarokat nem.”

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének sikerült megőriznie azt a pozíciót Horvátországban, amit a 2016-os választás után kialakított, sőt mélyítették is az együttműködést - mondta el Jankovics Róbert pártelnök. Megköszönte ugyanakkor a magyar kormány támogatását is, amelynek köszönhetően előnybe kerültek a magyarok Horvátországban. „Nemcsak a kivándorlást csökkentettük vagy esetleg állítottuk le, hanem úgy érezzük, hogy van egy olyan folyamat, hogy vannak olyan magyar családok, akik visszaköltöztek tartós jelleggel.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, kiegyensúlyozott és baráti Magyarország és Szerbia viszonya, de ilyen a magyarok és a szerbeké is Szerbiában. Arra is kitért, hogy a járvány miatt és alatt új napi kihívásoknak kellett megfelelni. „Ahhoz, hogy az emberek eligazodjanak, hogy a mindennapi ügyeiket meg tudják oldani, igenis fontos a politika, fontos a nemzetileg elkötelezett pártpolitikai szerveződés, és fontos, hogy ennek a pártpolitikai szerveződésnek milyen a társadalmi pozicionáltsága.”

A magyar kormány az elmúlt tíz-tizenegy évben közös erővel újraegyesítette a magyar nemzetet, ennek eredményeként magyarnak lenni hátrány helyett egyre inkább előnyt jelent mindenhol a Kárpát-medencében - mondta a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János fontosnak nevezte, hogy a kormány meg tudta erősíteni a magyarságot. „Ha intézményrendszerről beszélünk, akkor általában az oktatási, kulturális intézményrendszert szoktuk ez alatt érteni, vagy a sportot például, de egyre inkább ide értendő, és ki is mondtuk most az asztalnál is, hogy a politikai intézményrendszert is folyamatosan erősen kell tartani, illetve erősíteni kell.”

A magyar államtitkár hozzátette, Magyarország minden magyar otthona, éljenek bárhol is a világban. Az elmúlt évek támogatáspolitikájáról szólva hangsúlyozta, az egész Kárpát-medencében nincs olyan magyarlakta település, amelyet ne támogattak volna.

Pásztor István
Brenzovics László
Jankovics Róbert

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.