Ugrás a tartalomra

Támogatások oktatásra és kultúrára a külhoni magyaroknak

2019.04.18
17:53
2019.04.18
20:41
Forrás
Szabadkai Magyar Rádió, origo.hu
Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről.

1,1 milliárd forinttal támogatja a Kárpát-medencei magyar oktatást és kultúrát a magyar kormány. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ma sajtótájékoztatón ismertette a vonatkozó pályázat eredményeit. Elmondta, a magyar kultúráért és oktatásért pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolattartásának előmozdítása. Ez az egyik legnagyobb keretösszegű nemzetpolitikai pályázata az államtitkárságnak. A megvalósítás időszaka év végéig terjed. Pályázni a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok és ahhoz kapcsolódó tevékenységek támogatására, írott és elektronikus média, könyvkiadás segítésére lehetett. Segítséget lehetett kérni továbbá civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működéséhez, valamint a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztésekre és ingatlan-beruházások támogatására. A központi felhívásra 2504 pályázat érkezett, ezek 45,7 százalékát tudják támogatni összesen 700 millió forinttal. A regionális felhívásokra 2536 beadvány érkezett, ebből 1663-at támogatnak 371 millió forinttal - ismertette Potápi Árpád János az adatokat a Szabadkai Magyar Rádió műsorában is.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország:

„Itt is elsődleges cél az identitás megőrzése, az oktatás támogatása, a különböző szervezeteknek a rendezvényekhez köthető támogatása. Itt volt regionális, illetve központi keret. A központiban nagyobb rendezvények, illetve a nagyobb támogatásra igényt tartó pályázatok szerepeltek. A kisebbek a regionális keretre pályázhattak. Örülök annak, hogy sokan pályáztak. Én úgy gondolom, hogy sok szervezetet is támogattunk. Ezzel is támogatjuk, hogy a Kárpát-medence magyar szervezetei támogatni tudják a magyar közösségek identitásmegőrzését.”

Az államtitkárság a diaszpóra magyarságát is segítette 500 millió forint összértékben. Jelentkezhettek a diaszpórában tevékenykedő magyar szervezetek és a hétvégi iskolák. 348 programot és oktatási tevékenységre irányuló projektet támogattak.

magyar nemzetpolitikai államtitkárság
külhoni magyarok
támogatás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.