Ugrás a tartalomra

Támogatja a köztársasági költségvetés módosítását a VMSZ

2020.11.10
13:04
2020.11.10
19:11
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az idei köztársasági költségvetés második módosításáról vitázik a szerbiai parlament. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják a módosítást, mert, mint mondják, ennek köszönhetően megvalósulhatnak a nagyberuházások.

9 milliárd dinárt különítenek el a két épülő covid-kórház felszerelésére és befejezésére, gyógyszerek és orvosi berendezések beszerzésére. Olyan tőkeprojektekbe is fektetnek be pénzt, mint például a Belgrád körüli elkerülő út és a Morava közúti folyosó befejezése. Lesznek források a mezőgazdasági termelők számára is, és 10 ezer dináros egyszeri segélyt biztosítanak az összes egészségügyi dolgozó számára.

Az idei költségvetés második átütemezése 1291 milliárd dinár bevételt, és 1774 milliárd dinár kiadást irányoz elő, így a költségvetési hiány 8,75 százalékot tesz majd ki - részletezte Siniša Mali. A szerb pénzügyminiszter hozzátette, hogy jövő év január 1-jétől a nyugdíjak 5,9 százalékkal magasabbak lesznek, és mivel az infláció másfél és két százalék között mozog, a nyugdíjak tényleges növekedése négy százalék körül alakul majd. Jövő év januárjában növekedni fognak a fizetések a közszférában, de azt még nem tudni, mennyivel.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Szeretném önöket emlékeztetni, hogy április hónapban volt az első költségvetés-módosításunk. Márciusban, és áprilisban, amikor elindult a koronavírus-világjárvány, gyorsan és teljeskörűen, egy mindent átfogó programmal sikerült úgy átütemeznünk a költségvetést, hogy 5,8 milliárd eurót biztosítottunk, azaz a GDP-nk 12,5 százalékát különítettük el a segélyprogramokra, gazdaságunk támogatása céljából, valamint Szerbia polgárainak, a Covid19 negatív következményeinek enyhítése céljából.”

Az Egységes Szerbia parlamenti frakciója támogatja, és megszavazza a köztársasági költségvetés idei második módosítását - mondta Dragan Marković Palma frakcióvezető.

Dragan Marković Palma, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Egységes Szerbia: „A költségvetés átütemezése nem nagy ügy. Tudjuk, hova mennek el a pénzek az átütemezésből, és ilyen dinamikát kell folytatnia a kormánynak. Az Egységes Szerbia, amelynek nincsenek miniszterei, sem funkcionáriusai, támogatni fogja, mint ahogyan eddig is támogatott mindent, ami jó.”

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is a költségvetés módosítására szavaznak. Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselő ezt azzal is magyarázta, hogy a módosításnak köszönhetően megvalósulhatnak a nagy projektek. A képviselő kiemelte a Szabadkai Népszínház felújítási és építési munkálatait.

Újhelyi Ákos, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Szeretném hangsúlyozni, hogy megszavazzuk a költségvetés második módosítását, mert lehetővé teszi a nagyberuházások megvalósítását, amelyek számunkra kiemelten fontosak. Ilyen a Szabadkai Népszínház építésének folytatása is. A népszínház építése a távoli 2007-es esztendőben kezdődött el, 2011-ben pedig pénzhiány miatt leállt. 2014-ben megváltozott a főterv, és folytatódott az építkezés, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciójának köszönhetően. Tavaly befejeződött a régi épületrész felújítása, és most először látjuk a fényt az alagút végén.”

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője hozzátette, kiemelten fontos a szállodatulajdonosoknak nyújtandó, ágyak, és szobák után folyósítandó támogatás, hiszen a turizmus szenvedte el a legnagyobb veszteséget a koronavírus-járvány miatt.

A köztársasági költségvetés módosításáról szóló parlamenti vitában a VMSZ soraiból dr. Úri Emese is felszólalt. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány leküzdése céljából mindenképpen fontos az egészségügyi dolgozók motivációja. Fontosnak tartja, hogy tíz százalékos fizetésemelést kaptak, valamint 3300 új egészségügyi nővért, technikust és orvost alkalmaztak meghatározatlan időre. Kiemelte, hogy az egészségügyi szakembereket itthon kell tartani, és elő kell segíteni azt, hogy Szerbiában tudjanak a munkájukból tisztességesen megélni. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szorgalmazta a helyi orvosi rendelők minél jobb felszereltségének fontosságát, hogy a diagnosztikai eljárások a legkisebb egészségházakban is elvégezhetők legyenek.

Dr. Úri Emese, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Lakosságunk egyre jobban elöregszik. Egyre több a beteg, és mind több az egyedülálló idős személy. Nemcsak a kisebb közösségekben, főleg Vajdaságban és Dél-Szerbiában, hanem így van ez a városokban is. Tehát abban az irányban kell gondolkodni, hogy ezt a rendszert fejlesszük, felmérjük a személyzeti terveket, és a szükségleteket az igényekhez kell igazítani. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői úgy véljük, hogy ily módon élhetőbbé tudnánk tenni a kisebb közösségeket, és ezek a kis közösségek ösztönzést jelenthetnek a nagyvárosokban való jobb életre is. Biztos vagyok benne, hogy a belgrádi emberek sem sokszor nem jutnak el a választott orvosukhoz, a tömeg miatt.”

Fremond Árpád szerint a köztársasági költségvetés átütemezésével jelentős támogatásokhoz juthatnak a mezőgazdasági termelők, főképp a fiatal gazdák. A koronavírus-járvány közepette a termelők is súlyos gondokkal szembesültek, mondta a VMSZ parlamenti képviselője. Ennek ellenére a kitűnő hozamoknak köszönhetően jó évet zárhattak a gazdák. Az új támogatási rendszer leginkább az állattenyésztést, a gyümölcstermelést és a konyhakertészetet serkenti, tette hozzá Fremond Árpád. Felszólalásában kitért a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosításának még mindig megoldatlan kérdésére.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez egy komplex téma, amelyhez senki sem nyúlt hozzá 1986 óta. Természetesen ez a téma a költségvetéshez is kötődik, mivel a termelők tartozásait bevételként vezetjük az állami költségvetésben. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetségnél évek óta követjük a helyzetet a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosítását illetően, és többször is felhívtuk a figyelmet erre a gondra. A megoldás keresésében sikeres együttműködésünk volt az előző kormánnyal, és a miniszter úrral is, viszont végleges megoldás még mindig nincs.”

költségvetés
módosítás
köztársasági
VMSZ
Dragan Marković Palma
Újhelyi Ákos
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.