Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tartományi szinten is 3 százalékra csökkentették a választási küszöböt

2020-02-21
16:49
2020-02-21
22:21
Forrás
Pannon RTV
A választási szabályokat illetően a képviselők egyéb változtatásokat is megszavaztak. Napirenden szerepelt a 2020-as évi költségvetés módosításáról szóló javaslat is.

Öt százalékról három százalékra csökkentették a választási küszöböt tartományi szinten. A nemi arányok javítása érdekében a listákon szereplő jelöltek 40 százalékát ezentúl nők kell, hogy kitegyék. Emellett a kisebbségi pártok esetében a választási bizottság kikérheti az adott nemzeti közösség tanácsának véleményét egy-egy nemzetiségi listáról, mielőtt elismeri azt.

Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: „Az a szándék, hogy a tartományi képviselők megválasztása hasonló szabályok szerint történjen, mint amilyenek az országos választás, illetve az önkormányzati választás vonatkozásában az utóbbi napokban kialakultak a szerb parlament döntése, vagy törvénymódosítása alapján.”

A választási szabályok módosításáról szóló indítványt a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetői írták alá. Csonka Áron, az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport vezetője több ponton is bírálta a változtatásokat: „Úgy gondoljuk nem szabad semmiféleképpen támogatni, hiszen végeredményként a három százalékos küszöb és mindezek az intézkedések valójában arra vezethetőek vissza, hogy a jelenlegi hatalmi koalíció nem tud mit kezdeni az ellenzéki pártok bojkottjával és ezen a módon próbálja a bojkott effektusait valahogy amortizálni.”

A választási rendszer megváltoztatása mellett a 2020-as évi költségvetés módosításáról is döntöttek a képviselők, illetve arról is, hogy a tartomány közel két és fél milliárd dinár kölcsönt vesz fel két nagyberuházás megvalósítása érdekében.
Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Az egyik a Kamenica 3 Klinikai Központ megépítése a másik pedig a Fruška gora központ, amely a jégelhárítást fogja automatikusan szabályozni. Azt gondolom mindkét beruházás nagyon fontos a térségnek.”

A módosítást követően a 2020-as költségvetés 450 millió dinárral növekszik.
Milenko Jovanov, tartományi paralmenti frakcióvezető, SZHP: „Vannak beruházások, amelyek nem valósultak meg és fennmaradtak az eszközök, amelyek ilyenkor mindig a tartalékba kerülnek. Másrészt a tartalék eszközök mindig alacsony szintre vannak tervezve és ebben a kontextusban most egy nagyobb összeg kerülhet oda, amit az év során majd felhasználhatunk.”

A képviselők az ülésen területrendezési terveket is megvitattak.

Pásztor István az ülést követően nyilatkozott stábunknak.

Tartományi Képviselőház
Pásztor István
Milenko Jovanov
Pelt Ilona
Csonka Áron
választási küszöb

Most

Népszerű