Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tartományi szinten is 3 százalékra csökkentették a választási küszöböt

2020.02.21
16:49
2020.02.21
22:21
Forrás
Pannon RTV
A választási szabályokat illetően a képviselők egyéb változtatásokat is megszavaztak. Napirenden szerepelt a 2020-as évi költségvetés módosításáról szóló javaslat is.

Öt százalékról három százalékra csökkentették a választási küszöböt tartományi szinten. A nemi arányok javítása érdekében a listákon szereplő jelöltek 40 százalékát ezentúl nők kell, hogy kitegyék. Emellett a kisebbségi pártok esetében a választási bizottság kikérheti az adott nemzeti közösség tanácsának véleményét egy-egy nemzetiségi listáról, mielőtt elismeri azt.

Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: „Az a szándék, hogy a tartományi képviselők megválasztása hasonló szabályok szerint történjen, mint amilyenek az országos választás, illetve az önkormányzati választás vonatkozásában az utóbbi napokban kialakultak a szerb parlament döntése, vagy törvénymódosítása alapján.”

A választási szabályok módosításáról szóló indítványt a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetői írták alá. Csonka Áron, az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport vezetője több ponton is bírálta a változtatásokat: „Úgy gondoljuk nem szabad semmiféleképpen támogatni, hiszen végeredményként a három százalékos küszöb és mindezek az intézkedések valójában arra vezethetőek vissza, hogy a jelenlegi hatalmi koalíció nem tud mit kezdeni az ellenzéki pártok bojkottjával és ezen a módon próbálja a bojkott effektusait valahogy amortizálni.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A választási rendszer megváltoztatása mellett a 2020-as évi költségvetés módosításáról is döntöttek a képviselők, illetve arról is, hogy a tartomány közel két és fél milliárd dinár kölcsönt vesz fel két nagyberuházás megvalósítása érdekében.
Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Az egyik a Kamenica 3 Klinikai Központ megépítése a másik pedig a Fruška gora központ, amely a jégelhárítást fogja automatikusan szabályozni. Azt gondolom mindkét beruházás nagyon fontos a térségnek.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A módosítást követően a 2020-as költségvetés 450 millió dinárral növekszik.
Milenko Jovanov, tartományi paralmenti frakcióvezető, SZHP: „Vannak beruházások, amelyek nem valósultak meg és fennmaradtak az eszközök, amelyek ilyenkor mindig a tartalékba kerülnek. Másrészt a tartalék eszközök mindig alacsony szintre vannak tervezve és ebben a kontextusban most egy nagyobb összeg kerülhet oda, amit az év során majd felhasználhatunk.”

A képviselők az ülésen területrendezési terveket is megvitattak.

Pásztor István az ülést követően nyilatkozott stábunknak.

tartományi képviselőház
Pásztor István
Milenko Jovanov
Pelt Ilona
Csonka Áron
választási küszöb

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.