Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Tartományi támogatás a nemzeti tanácsoknak

2021.03.18
15:15
2021.03.18
17:26
Forrás
Pannon RTV
Idén 61,6 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a nemzeti tanácsok munkáját.

Az összeget 17 Vajdaság területén működő kisebbségi önkormányzat között osztják szét. A támogatásokról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A Magyar Nemzeti Tanács részesült a legnagyobb támogatásban. A közel 24,5 millió dináros összeg egy részét az MNT munkáját segítő működési költségekre szánják, a programtevékenységekben pedig elsősorban a médiát és a kisebb regionális szervezeteket szeretnék támogatni - mondta el Hajnal Jenő, Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Egyrészt működési költségekre, másrészt pedig olyan programok segítésére, amelyek így együtt azt hiszem, hogy ebben az időszakban az életet jelentik, a működést jelentik, és azt, hogy megjelenjenek, olyan programokat szervezzenek a következő időszakban, elsősorban a következő fél évben, amelyek bizonyítják, hogy élünk, vagyunk, és a legnehezebb körülmények között is közösséget, kulturális életet tudunk szervezni.”

A Roma, illetve a Bunyevác Nemzeti Tanács 3,7, valamint 2,5 millió dinár támogatást kapott, amit a tevékenységeik fenntartására fordítanak. A nemzeti tanácsok képviselői kiemelik a tartományi kormány szerepét a kisebbségi intézmények ilyen formájú támogatásában.

Dalibor Nakić, a Roma Nemzeti Tanács elnöke: „A tartományi kormány már több éve pénzeli a nemzeti tanácsok munkáját, és nagyon örülök annak, hogy a nemzeti tanácsokat felismerték mint fontos tényezőket a nemzeti kisebbségek önkormányzati jogainak megvalósításában az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat terén.”

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke: „Megdicsérném a tartományt abban az értelemben, hogy a tavalyi év folyamán, amikor nagy fennakadások voltak a nemzeti tanácsok anyagi támogatásában, ezek az eszközök a legrendszeresebben érkeztek, másrészt pedig, abban az időszakban, amikor minden le lett csökkentve a koronavírus miatt, anyagilag és egyébként is, ezek az eszközök ugyanazon a szinten maradtak, mint voltak is.”

Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár reményét fejezte ki, hogy a tartományi kormány és a nemzeti tanácsok együttes erővel, szolidárisan és egységesen, közösen meg tudják majd valósítani az összes idei tervet a nemzeti közösségek helyzetének előremozdítása terén. „Bízunk abban, hogy a nemzeti kisebbségek, nemzeti közösségek jogai a jövőben is, ebben az évben is legalább olyan szinten megvalósulnak, mint az eddigiekben. Elvárásaink és reményeink szerint a jövőben ezt még magasabb szintre is tudjuk emelni.”

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a kisebbségi önkormányzatoknak.

nemzeti tanács
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
tartomány
tartományi támogatás
szerződés

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.