Ugrás a tartalomra

Tartományi támogatás a nemzetiségek nyelvén íródott lapoknak

2019.02.05
15:16
2019.02.05
19:45
Forrás
Pannon RTV
22 vajdasági, a nemzetiségek nyelvén íródott lapnak nyújt támogatást a tartományi kormány. Az erről szóló szerződéseket a lapkiadók ma írták alá Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével.

A magyar nyelvű lapok közül a Hét Nap Lapkiadó Kft. és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. kapott pénzügyi segítséget. A támogatás összértéke 312 millió dinár, ami 12 százalékkal több mint tavaly.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 4 kiadványát támogatja a tartományi kormány.

Ökrész Rozália, igazgató, Magyar Szó Lapkiadó Kft: „A Magyar Szó elsősorban, az anyalap idén 75. születésnapját ünnepli. Tehát anyalapunk részesült támogatásban, emellett a diák- és gyermeklapjaink, a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság. Ez évi szinten összesen 105 millió dinárt tesz ki.”

A 12 százalékkal megemelt támogatás a Hét Nap Lapkiadó Kft. számára is nélkülözhetetlen. Közel 31 millió dinár támogatás kap a magyar nyelvű hetilap - mondta László Edit, igazgató: „A megnövekedett összeget a szokásos tevékenység mellett elsősorban a lap fizikai minőségének javítására szeretnénk fordítani. Azt gondoljuk, hogy ebben van még mit odatenni, és erre koncentrálnánk.”

A nemzetiségek nyelvén való tájékoztatás megléte fontos a tartományi kormány számára - hangzott el az eseményen.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „Ebben a formában Vajdaság megmutatja erejét és elkötelezettségét azzal kapcsolatban, hogy gondoskodik a nemzeti közösségekről. Figyelembe veszi szükségleteiket a tájékoztatással kapcsolatban, de más területeken is. Egyebek mellett a nyelvük és az írásuk ápolásában is.”

A magyar nyelvű lapok mellett, több más vajdasági nemzeti közösség tájékoztatási eszközének képviselői is aláírták a tartományi támogatásról szóló szerződést. Egyebek között horvát, bunyevác és macedón lapok is kaptak támogatást.

Igor Mirović
Magyar Szó Lapkiadó Kft.
Hét Nap Lapkiadó Kft.

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.