Ugrás a tartalomra

Technikai tudnivalók a választásokkal kapcsolatban

2020.06.20
14:00
2020.06.21
07:24
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap, június 21-én háromszintű választást tartanak Szerbiában.

Ez azt jelenti, hogy köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is voksolunk.

A parlamenti választásokon akkor szavazhat valaki, ha a Szerb Köztársaság állampolgára, betöltötte a 18. életévét, és neve szerepel a választói névjegyzékben.

A szavazóhelyek Szerbia-szerte vasárnap reggel 7-kor nyitnak. A polgároknak fényképes igazolvánnyal, vagy ennek hiányában útlevéllel kell megjelenniük. Amennyiben az adott dokumentumot éppen hosszabbítja a személy, az erről kapott igazolást is vinni kell. A szavazásról szóló értesítő nem kötelező, vagyis ha valaki elfelejti magával vinni, vagy valamilyen oknál fogva nem is kapta kézhez, még szavazhat.

Amennyiben valakinek megváltozott a neve ahhoz képest, ami a választói jegyzékben szerepel, a bizottságnak engedélyeznie kell a szavazást, amennyiben a fénykép és a személyi szám alapján megállapítják, hogy ugyanarról a személyről van szó.

A szavazópolgárnak Vajdaság legtöbb önkormányzatában három listán kell aláírnia, és három szavazólapot kap kézhez.

Ezekkel a szavazólapokkal vonul be a szavazófülke magányába, ahol döntését karikázással jelzi. Mindhárom lapon, külön-külön kell karikázni. Az első lap a köztársasági szintre vonatkozik, ezen 21 lista neve szerepel, a második a tartományi, amelyen 9 lista lesz látható, a harmadik az önkormányzati. Hogy ezen hány lista szerepel, önkormányzattól függ. Fontos, hogy egy lapon, csak egy lista száma legyen bekarikázva. Az összehajtott papírt szín szerint kell bedobni a három urnába.

Fontos, hogy a szavazóhelyeken tilos mobiltelefont, fényképezőgépet vagy kamerát használni, ruhánk az alkalomhoz illő kell, hogy legyen, és csak addig szabad bent tartózkodnunk, ameddig feltétlenül szükséges.

A szavazóhelyen kívüli szavazásra vasárnap 11 óráig lehet jelentkezni. A szavazóhelyen kívüli voksolást az idős és mozgáskorlátozott emberek kérhetik, illetve akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy eljussanak a szavazóhelyre.

Ha valaki külföldön él, és május 30-áig jelezte, hogy a Szerb Köztársaság valamelyik diplomáciai képviseletén kíván élni szavazati jogával, az országon kívül több mint 40 szavazóhelyen adhatja le voksát. Ebben az esetben azonban csak a parlamenti választásokra lehet leadni a szavazatot, a tartományi és önkormányzati választásokra nem.

A szavazóhelyek 20 órakor zárnak. Aki zárás előtt érkezik, de este 8-ig nem kerül sorba, még szavazhat.

Az előttünk álló választásokon egészen pontosan 6.584.376 polgárnak van szavazati joga, akik a 8253 szavazóhely egyikén adhatják le voksukat.

választások
Szerbia
köztársasági
tartományi
önkormányzati
tudnivalók

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.