Ugrás a tartalomra

Telefonon beszélt Putyin és Zelenszkij a délkelet-ukrajnai rendezésről

2019.07.11
20:37
Forrás
MTI
A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov elmondta, hogy a beszélgetés az ukrán fel kezdeményezésére jött létre.

A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket - tudatta a szóvivő.     Megállapodás született a közös munka folytatásáról szakértői szinten - tette hozzá.

A felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai - Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Ukrajnát magában foglaló - formátumban - közölte Peszkov.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez a telefonbeszélgetés volt az első kapcsolatfelvétel Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása.

"Mi sohasem zárkóztunk el a javasolt formátumok egyikétől sem, így a normandiai formátum kiterjesztésétől sem" - jelentette ki Putyin.

Zelenszkij július 8-án Facebook-oldalán azzal a javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy találkozzanak Minszkben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország közvetítésével. Mint fogalmazott: "meg kell vitatni, hogy kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében".

Az ukrán államfő megfogalmazása szerint a "beszélgetéshez társaság gyanánt" javasolja Donald Trump amerikai elnök, Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívását.

Ukrajna
Oroszország
Vlagyimir Putyin
Volodimir Zelenszkij

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.