Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Terítéken volt az MNT elmúlt éve is

2022.02.25
14:38
2022.04.30
10:38
Forrás
Pannon RTV
A Pannónia Alapítvány sikeresen teljesítette a kitűzött célokat - az MNT jóváhagyta az intézmény 2021-es munka- és pénzügyi beszámolóját. Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács. Más fontos témák is szerepeltek a napirenden.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Elfogadták az Magyar Nemzeti Tanács 2021. évi munkabeszámolóját a testület mai ülésén, de döntöttek személyi kérdésekről is, valamint több, az MNT által alapított intézmény munka- és pénzügyi tervét is megvitatták. Szóba került a többi között a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány és a Pannónia Alapítvány is. Emellett általános- és középiskolák igazgatóiról is döntöttek a tagok.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulásához meg kell teremteni a korszerű feltételeket - mondta az ülés elején Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette, ezzel összhangban számos intézmény újult meg az elmúlt időszakban Vajdaságban, és több beruházás is elkezdődött. Ilyen a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény, illetve a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány is. Emellett a művelődési házak és templomok felújításai is folyamatosak Vajdaságban. Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „2021-ben a magyar művelődési házak és közösségi terek egy része megújult, míg a többinek a felújítása 2021-ben elkezdődött. Különösen örülhetünk annak, hogy Bácskertesen, Doroszlón, Szilágyin, Tiszaszentmiklóson és Palánkán a helyi magyar művelődési egyesületek befejezték hosszú évek óta tartó beruházásaikat. Bogarason felszentelésre került a falu új temploma, sok egyházi épület részbeni felújítása is befejeződött. Hajdújáráson, Ludason, Tornyoson, Törökkanizsán, Zentán, ugyanakkor az idén folytatódtak a templomfelújítások is.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A tagok jóváhagyták a Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi beszámolóját is. Ennek részleteit Bodzsoni István ügyvezető igazgató ismertette. Kiemelte, hogy a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió is sikeresen teljesítette a kitűzött célokat annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt számos kihívással kellett szembenézni. „Nem tudtuk a béreket úgy emelni, vagy úgy kísérni a szerbiai átlagnak a növekedését, mint ahogy azt szerettük volna. Ezért ez is az egyik legfontosabb feladatunk idén, hogy az emberek olyan béreket kapjanak, ami az ittmaradásra, a Pannonban való maradásra készteti őket.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A képviselők az ülésen egyebek mellett igazgatóválasztási eljárásokról, igazgatóbizottsági, valamint iskolaszéki tagcserékről is döntöttek. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola kapcsán Balogi András is felszólalt. Szerinte nem megfelelő az iskolaszék új tagjának, Bukovics Évának a kinevezése, érdekellentét miatt. Balogi András, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Lehet, hogy megfelelőbb lenne a kultúrában, nem egy iskolában, ahova olyan valaki kellene, akinek több köze van a pedagógiához. Aki nem csak azért van ott, hogy felemelje a kezét, hanem azért, hogy komolyan dolgozzon ebben a testületben.”

Molnár Attila szerint azonban Bukovics Éva megfelelő az említett posztra.

Molnár Attila, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Én támogatni fogom Bukovics Évát. Igaz, hogy oktatással nem foglalkozik, de mindenkivel jól együtt dolgozik. Velem és az igazgatónővel is. A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület munkatársa, és sokszor együttműködünk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az MNT ülésén egyébként az összes napirendi pontot jóváhagyták. A következő tanácskozást áprilisban tartják.

Az ülést követően Hajnal Jenőt, az MNT elnökét Bíró Tamara kérdezte a részletekről.

Magyar Nemzeti Tanács
ülés
Hajnal Jenő
Bodzsoni István
MNT

Most

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.