Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

A termelők érdekeit szem előtt tartva támogatják a mezőgazdasági összeírást

2021.07.22
18:03
2021.07.23
07:09
Forrás
Pannon RTV
Fremond Árpád a Szerbiai Képviselőház ülésén megerősítette, hogy a mezőgazdasági termelők és vagyonuk jövőjét, biztonságát szem előtt tartva támogatják a 2023-as mezőgazdasági összeírásról szóló törvény javaslatát.

Amennyiben a politika a lehetőségek művészete, akkor a mezőgazdasági összeírás egy adott pillanat és a reális állapotok felmérésének képessége – mondta felszólalásában Fremond Árpád. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Szerbiai Képviselőház mai ülésén megerősítette, hogy pártja a mezőgazdasági termelők és vagyonuk jövőjét, biztonságát szem előtt tartva támogatja a 2023-as mezőgazdasági összeírásról szóló törvény javaslatát. Az elmúlt két évtized összeírásai azt mutatják, hogy a nagybirtokok terjedése pozitív változásokat eredményezett. Vajdaságban egy-egy gazdaság átlagosan 13 hektár földet művel, országos szinten pedig 6 hektárt. Nem mondható ideálisnak, hogy a birtoktulajdonosok átlagéletkora 61 év, és a munkagépek kora sem irigylésre méltó, mivel a mezőgépek, pontosabban a traktorok átlagosan 20 évnél is öregebbek - fogalmazott Fremond. Hozzátette: stratégiai cél, hogy Szerbia mielőbb elnyerje EU-tagságát, mert ez esetben a mezőgazdaság és a termelők jelentősebb támogatásban részesülhetnek.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az összeírás fontos a termelők részére is, mert az agrárpolitikai intézkedésektől függ a termelés támogatása és a beruházások pénzelése köztársasági, tartományi és helyi viszonylatban is. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportja számára fontos, hogy a törvényjavaslat előkészítése során figyelembe vették a legutóbbi összeírások tapasztalatait. Így sikerült kidolgozni egy némileg más módszertant, pontosabban meghatározni az alapfogalmakat, amelyek körül dilemmák voltak a 2012-es összeírás során, mint amilyen a gazdaságok pontos helymeghatározása, vagy pedig, hogy mit takar a családi gazdaság fogalma, mivel nem volt előírva az adatszolgáltatás módja.”

mezőgazdasági
összeírás
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.