Ugrás a tartalomra
Tanjug

Tesznek érte, hogy legyen iható vizünk

2019-07-12
15:43
2019-07-12
18:14
Forrás
Tanjug
Az Európai Beruházási Bank segít Szerbiának.

Megegyezés született a szerb kormány és a Európai Beruházási Bank között az ivóvízrendszer felújítására és további fejlesztésére vonatkozóan. A 80 millió euró értékű szerződés értelmében a bank 40 milliós kölcsönt biztosít 30 éves futamidővel, másfél százalékos kamat mellett. Emellett további 10 millió euró érkezik vissza nem térítendő támogatás formájában, a fennmaradó összeget pedig az érintett 25 önkormányzat fedezi saját forrásból.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint a befektetésnek számos pozitív hozadéka lehet. Az elöregedett azbesztcsőrendszerek cseréjével, valamint új hálózatok lefektetésével minőségi ivóvíz juthat a polgárokhoz, emellett pedig a vízgazdálkodási közvállalatok működése is észszerűsödik országszerte. Brnabić hozzátette, nem elhanyagolható tényező az egyre szűkösebb ivóvíztartalékok megóvása sem.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „A XXI. században élünk, a klímaváltozás idején. Ennek napi rendszerességgel tanúi lehetünk itt, Szerbiában is. Láttuk, mi történt Görögországban, látjuk, mi történik az aszályokkal Indiában. Láttuk, azt hiszem két éve, hogy mi történt Cape Town-ban. Az első nagyváros a világon, amely teljesen víz nélkül maradt. Mi a vizünket, az egyik legértékesebb erőforrásunkat a Földön elpazaroljuk. Ha a rendszerünk 70 százalékos veszteséggel üzemel, akkor elpazaroljuk az egyik legértékesebb erőforrást a világon.”

ivóvíz
Európai Beruházási Bank
szerződésaláírás

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.