Ugrás a tartalomra
Tanjug

Tesznek érte, hogy legyen iható vizünk

2019-07-12
15:43
2019-07-12
18:14
Forrás
Tanjug
Az Európai Beruházási Bank segít Szerbiának.

Megegyezés született a szerb kormány és a Európai Beruházási Bank között az ivóvízrendszer felújítására és további fejlesztésére vonatkozóan. A 80 millió euró értékű szerződés értelmében a bank 40 milliós kölcsönt biztosít 30 éves futamidővel, másfél százalékos kamat mellett. Emellett további 10 millió euró érkezik vissza nem térítendő támogatás formájában, a fennmaradó összeget pedig az érintett 25 önkormányzat fedezi saját forrásból.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint a befektetésnek számos pozitív hozadéka lehet. Az elöregedett azbesztcsőrendszerek cseréjével, valamint új hálózatok lefektetésével minőségi ivóvíz juthat a polgárokhoz, emellett pedig a vízgazdálkodási közvállalatok működése is észszerűsödik országszerte. Brnabić hozzátette, nem elhanyagolható tényező az egyre szűkösebb ivóvíztartalékok megóvása sem.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „A XXI. században élünk, a klímaváltozás idején. Ennek napi rendszerességgel tanúi lehetünk itt, Szerbiában is. Láttuk, mi történt Görögországban, látjuk, mi történik az aszályokkal Indiában. Láttuk, azt hiszem két éve, hogy mi történt Cape Town-ban. Az első nagyváros a világon, amely teljesen víz nélkül maradt. Mi a vizünket, az egyik legértékesebb erőforrásunkat a Földön elpazaroljuk. Ha a rendszerünk 70 százalékos veszteséggel üzemel, akkor elpazaroljuk az egyik legértékesebb erőforrást a világon.”

ivóvíz
Európai Beruházási Bank
szerződésaláírás

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.