Ugrás a tartalomra

Tesznek érte, hogy legyen iható vizünk

2019.07.12
15:43
2019.07.12
18:14
Forrás
Tanjug
Az Európai Beruházási Bank segít Szerbiának.

Megegyezés született a szerb kormány és a Európai Beruházási Bank között az ivóvízrendszer felújítására és további fejlesztésére vonatkozóan. A 80 millió euró értékű szerződés értelmében a bank 40 milliós kölcsönt biztosít 30 éves futamidővel, másfél százalékos kamat mellett. Emellett további 10 millió euró érkezik vissza nem térítendő támogatás formájában, a fennmaradó összeget pedig az érintett 25 önkormányzat fedezi saját forrásból.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint a befektetésnek számos pozitív hozadéka lehet. Az elöregedett azbesztcsőrendszerek cseréjével, valamint új hálózatok lefektetésével minőségi ivóvíz juthat a polgárokhoz, emellett pedig a vízgazdálkodási közvállalatok működése is észszerűsödik országszerte. Brnabić hozzátette, nem elhanyagolható tényező az egyre szűkösebb ivóvíztartalékok megóvása sem.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „A XXI. században élünk, a klímaváltozás idején. Ennek napi rendszerességgel tanúi lehetünk itt, Szerbiában is. Láttuk, mi történt Görögországban, látjuk, mi történik az aszályokkal Indiában. Láttuk, azt hiszem két éve, hogy mi történt Cape Town-ban. Az első nagyváros a világon, amely teljesen víz nélkül maradt. Mi a vizünket, az egyik legértékesebb erőforrásunkat a Földön elpazaroljuk. Ha a rendszerünk 70 százalékos veszteséggel üzemel, akkor elpazaroljuk az egyik legértékesebb erőforrást a világon.”

ivóvíz
Európai Beruházási Bank
szerződésaláírás

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.