Ugrás a tartalomra

Thaçi: Felfüggesztjük a vámot, de időre van szükség

2019.02.18
17:12
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV/Tanjug
A kijelentésre Ramush Haradinaj és Federica Mogherini is reagált.

A koszovói elnök hangsúlyozta, Pristina nem engedi meg, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatai sérüljenek, ezért reagálni fog Washington azon kérésére, miszerint fel kell függeszteni a szerb termékekre kiszabott vámot.

Koszovó elnöke leszögezte, a vám felfüggesztésére több időre van szükség. Koszovónak joga volt döntést hozni a megnövekedett vámról, de ugyanakkor gondoskodnunk kell az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatainkról - szögezte le Thaçi az albán Top Channelnek adott interjújában.

Amíg nem törlik el a szerb termékekre kiszabott vámot, addig nincsenek meg a szükséges feltételei a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd sikeres folytatásának - mondta Federica Mogherini. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette, elvárja, hogy Belgrád és Pristina normalizálja kapcsolatát: „Elvárom a koszovói hatóságoktól, hogy felfüggesszék, vagy visszavonják a különadóról szóló döntésüket, a 100 százalékos különadót, amelyet a szerbiai és a Bosznia-Hercegovina-i termékekre szabtak ki. Addig nem látom a siker lehetőségét a tárgyalások egy új fejezetében a párbeszéd során. Amint a feltételek adottak lesznek, abban a pillanatban nem csak a tárgyalások megkezdésére vagyok hajlandó a legmagasabb szinten már másnap reggel, hanem addig tárgyalni, amíg szükséges, tartson az egy hétig, egy hónapig vagy három hónapig.”

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő azonban továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy a szerbiai és a boszniai termékeket sújtó vám addig hatályban marad, ameddig Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Elmondta, ellenzi az Egyesült Államok és az Európai Unió azon törekvéseit, amelyek arra vonatkoznak, hogy Koszovó függessze fel a szerb árukra vonatkozó vámot. Mindezt még akkor is ellenzi, ha ettől függ a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása - szögezte le Haradinaj.

Hashim Thaçi
illeték

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.