Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Matt Dunham

Theresa May: A kabinet jóváhagyta a kilépési feltételekről szóló megállapodás-tervezetet

2018-11-15
07:51
2018-11-15
16:15
Forrás
Pannon RTV
A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este Theresa May brit miniszterelnök.

A brit miniszterelnök a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: a kabinet "hosszú, részletes, szenvedélyes vita" után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.

A kabinet által elfogadott tervezetben szerepel a London által kért átmeneti időszak is, amelynek célja, hogy a brit gazdaságnak ne kelljen hirtelen, sokkszerűen alkalmazkodnia az új körülményekhez, és legyen idő a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer kidolgozására és fokozatos életbe léptetésére. Azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek öt évet az Egyesült Királyságban, állandó tartózkodási jogosultságot kapnak. A viszonosság elve alapján ugyanez vonatkozik az EU-országokban élő brit állampolgárokra. A megállapodás-tervezet kitér az egyenlő bánásmódhoz fűződő, az Egyesült Királyságban élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat és hozzátartozóikat megillető jelenlegi jogosultságok védelmére és a diszkrimináció tilalmára is. A dokumentum szövege szerint ők jórészt a mostanival azonos, az Egyesült Királyság EU-tagságából eredő jogosultságok alapján dolgozhatnak, tanulhatnak, férhetnek hozzá közszolgáltatásokhoz és jóléti juttatásokhoz a Brexit után is. Mindezt persze a brit parlamentnek is el kell fogadnia.

A megállapodást követően csütörtökön lemondott Dominc Raab, a Brexit-ügyi minisztérium vezetője. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet. November 25-én rendkívüli csúcsértekezletet tartanak az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében.

Theresa May
Brexit

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.