Ugrás a tartalomra

A Tiranában kötött megállapodások azonnal hatályba lépnek

2021.12.21
15:14
2021.12.21
17:11
Forrás
Pannon RTV
Határok nélküli szabad mozgás, könnyebben beszerezhető munkavállalási engedély, kedvezmények a térségben élőknek - egyebek mellett ezek kapcsán írtak alá együttműködési megállapodásokat Tiranában Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia politikusai.

A Nyitott Balkán kezdeményezés célja, hogy 2023 januárjától eltöröljék a három ország közötti határokat.

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia hat együttműködési megállapodást írt alá, köztük a nyugat-balkáni munkaerőpiachoz való szabad hozzáférés feltételeiről szólót. Ez a szerződés azt jelenti, hogy a térségben egységes munkavállalási engedélyt vezetnének be. Emellett más jelentős előrelépések is történtek, amelyre az állattenyésztők már nagyon régóta vártak.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke: „Megkezdődik az élő szarvasmarha exportja, beleértve a többi élő állat exportját is, amely a kölcsönösség és bizalom alapja lesz a résztvevők és az illetékes szervek között. Tehát egyként fognak működni, ha a kereskedelemről van szó.”

A Nyitott Balkán nemcsak alapot teremt a jövő generációinak, hanem a három ország jobb gazdasági fejlődését is segíti - emelte ki a találkozón Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, hogy a kezdeményezés megszünteti a határokat az emberek között. Az áruk szabad mozgása mellett pedig az idegenforgalom és a turizmus is fellendülhet az országokban. Vučić emellett számos projektet is bejelentett.

„Elkezdtünk arról beszélni, hogyan lehetne létrehozni egy speciális alapítványt a filmipar számára, ez Edi Rama javaslata volt, amelyet elfogadtunk. Elkezdtünk arról beszélni, hogyan kell felkészíteni a sportra a nemzeti csapatainkat, illetve országaink labdarúgó-, kosárlabda- és egyéb klubjait. Elkezdtünk beszélni arról is, hogyan csökkentsük az úthasználati díjakat a Nyitott Balkán tagjai számára, hogyan biztosítsunk több kedvezményt a szállodákban és az éttermekben.”

A Nyitott Balkán által a befektetések is határokon átívelők lehetnek - hangsúlyozta a közös sajtótájékoztatón Zoran Zaev. Az észak-macedón miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy a fiatalokat is minél inkább szeretnék bevonni a kezdeményezésbe.

„Ami nagyon fontos, az az együttműködés a fiataljaink között, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt, hogy erősítsük a kapcsolatokat. Közösen cseréljünk kezdeményezéseket az országaink kormányai között, különféle ifjúsági rendezvények, például közös vakációval, sportversenyek szervezésével, kulturális eseményekkel.”

Montenegrót, Bosznia-Hercegovinát és Pristinát is minél előbb be kellene vonni ebbe a regionális kezdeményezésbe - mondta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos a megbeszélésen, amelyhez online csatlakozott. Rámutatott, a valóság az, hogy a Balkán csak együtt tudja növelni a térség GDP-jét.

A tiranai találkozót tiltakozások is kísérték, szerb zászlót gyújtott fel az albán ellenzék egy része. A szerb elnök utalva a tüntetésekre azt mondta, tudja, hogy sokakat a zászlóégetés érdekel, de a jövőbe kell tekinteni, és meg kell érteni azt, hogy az albánok is felháborodtak azon, amikor Edi Rama belgrádi látogatásakor albán zászlót égettek egyesek. Elfogadhatatlan a zászlóégetés, ugyanakkor az albán hatóságok jól reagáltak - tette hozzá Vučić.

Tirana
Albánia
Szerbia
Aleksandar Vučić
Edi Rama
Zoran Zaev
Nyitott Balkán
Észak-Macedónia

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű