Ugrás a tartalomra

„A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve” - lakossági fórumot tartottak Zentán

2022.11.10
11:07
2022.11.10
16:12
Forrás
Pannon RTV
Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a Magyar Összefogás listavezetője és jelöltje szóltak az egybegyűltekhez.

A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve - hangzott el a zentai lakossági fórumon. Ezt megelőzően a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban tett látogatást a küldöttség, ahol a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott segítséggel megvalósult fejlesztésekről és jövőbeni tervekről az intézmény igazgatója, Csikós Pajor Gizella tartott összegzést. „Fejlesztenünk kellett az iskola előrehaladásával a tantermeket és azokat az eszközöket is, amelyeken a gyerekek dolgoznak, illetve amelyekkel a tanárok is dolgoznak. Tudván azt, hogy matematikai, számítástechnikai-informatikai gimnázium vagyunk, ez mindenféleképpen a számítástechnikai kabinetekben és számítógépekben nyilvánultak meg. Ebben is nagyon sok segítséget kaptunk.”

78 év telt el azóta, hogy a 1944. november 9-ről 10-re virradó éjjel hatvanöt zentai polgárt a Tisza-parti füzesbe hurcoltak, majd tarkólövéssel végeztek velük. A gyertyás felvonulást követően a Tisza-part hídfője alatt elhelyezett kopjafás emlékműnél rótták le kegyeletüket a megjelentek. A megemlékezés szónoka Molnár Tibor levéltáros, a Magyar Összefogás jelöltje volt. „Később a hozzátartozóknak lehetősége nyílt, hogy eltűntként nyilvántartott szeretteiket bíróságilag holttá nyilvánítsák. Többet nem tehettek. A gaztettnek volt még egy indítéka: a megfélemlítés szándéka. Ennek következtében 45 évet kellett várni, hogy az 1944-45-ös magyarellenes atrocitásokról egyáltalán beszélni lehessen.”

Az emlékhelyen az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait.

A folyamatos építkezés teret ad a közösségi lét erőteljes jelenlétéhez és megéléséhez. Az elmúlt három hétben megerősítést nyert, hogy Vajdaság-szerte érző, és értő közösség általi összefogás valósul meg. Erre van szükség most vasárnap is a nemzeti tanácsi választásokon - mondta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. „Érzik azt, hogy a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat terén is a jövőben is meghatározzuk saját sorsunkat, illetve, hogy mi irányítsuk a saját sorsunkat. Én bízom abban, hogy sokan elmennek majd szavazni november 13-án, vasárnap,bízom benne, hogy sokan meg fogják erősíteni a Magyar Összefogás listáját.”

Az elmúlt években olyan építkezés folyt a közösségen belül, illetve olyan ügyeket tudtak elintézni, amely a közösség megmaradását és itthon maradását szolgálta. Az előttünk álló időszakban is erre törekednek majd, hangsúlyozta Fremond Árpád.

nemzeti tanácsi választások
Magyar Összefogás
Csikós Pajor Gizella
Molnár Tibor
Fremond Árpád

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.