Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Tíz napja tiltakoznak a szerbek Koszovóban - von der Leyen párbeszédet sürget, Moszkva aggódik

2021.09.29
14:54
2021.09.29
15:12
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
A párbeszédet sürgette Szerbia és Koszovó között Ursula von der Leyen Koszovóban. Az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az ország vezetőit, hogy csillapítsák az indulatokat a szerb-koszovói határon.

A vitákat a brüsszeli párbeszéd révén kell rendezni - fogalmazott von der Leyen. Albin Kurti koszovói miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint Koszovó csak a kölcsönösség elve szerint jár el, nem tesz semmi jogelleneset.

Aleksandar Vučić Oroszország belgrádi nagykövetével tárgyalt a koszovói helyzetről. Alekszandr Bocan-Harcsenkó elmondta, Moszkva nagy aggodalommal követi a kialakult helyzetet, és rámutatott, hogy a válságért a pristinai ideiglenes intézmények a felelősek, amelyek megsértik és nem teljesítik a korábban aláírt megállapodásokat. Hozzátette, a szerb fél a legnagyobb felelősséggel jár el, míg Pristina semmi jelét nem mutatja annak, hogy keresné a megoldást a problémára. Vučić és Bocan-Harcsenkó továbbá egyeztettek a szerb-orosz projektekről is. A szerb államfő reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hónapokban sikerül majd újra beszélnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Már tíz napja tiltakoznak a szerbek Koszovó északi részén a rendszámtáblák cseréje miatt. A Jarinje és Brnjak területén lévő adminisztratív átkelőknél már hétfő óta állomásozik a KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő is. A tüntetőknek azt javasolták, hogy hagyják abba a tiltakozást, de a szerbek nem mozdulnak. Attól tartanak, hogy ebben az esetben továbbra is érvényben maradnának azok az intézkedések, amelyek korlátozzák a lakosság szabad mozgását.

A koszovói válság megoldásáról ma Belgrádban és Brüsszelben is tárgyalnak. Szerbiában Aleksandar Vučić államfő találkozik majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Brüsszelben pedig Petar Petković Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottjával beszél a témáról.

Koszovó
Szerbia
Ursula von der Leyen
párbeszéd
Aleksandar Vučić
Alekszandr Bocan-Harcsenkó

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.