Ugrás a tartalomra

Tíz napja tiltakoznak a szerbek Koszovóban - von der Leyen párbeszédet sürget, Moszkva aggódik

2021.09.29
14:54
2021.09.29
15:12
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
A párbeszédet sürgette Szerbia és Koszovó között Ursula von der Leyen Koszovóban. Az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az ország vezetőit, hogy csillapítsák az indulatokat a szerb-koszovói határon.

A vitákat a brüsszeli párbeszéd révén kell rendezni - fogalmazott von der Leyen. Albin Kurti koszovói miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint Koszovó csak a kölcsönösség elve szerint jár el, nem tesz semmi jogelleneset.

Aleksandar Vučić Oroszország belgrádi nagykövetével tárgyalt a koszovói helyzetről. Alekszandr Bocan-Harcsenkó elmondta, Moszkva nagy aggodalommal követi a kialakult helyzetet, és rámutatott, hogy a válságért a pristinai ideiglenes intézmények a felelősek, amelyek megsértik és nem teljesítik a korábban aláírt megállapodásokat. Hozzátette, a szerb fél a legnagyobb felelősséggel jár el, míg Pristina semmi jelét nem mutatja annak, hogy keresné a megoldást a problémára. Vučić és Bocan-Harcsenkó továbbá egyeztettek a szerb-orosz projektekről is. A szerb államfő reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hónapokban sikerül majd újra beszélnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Már tíz napja tiltakoznak a szerbek Koszovó északi részén a rendszámtáblák cseréje miatt. A Jarinje és Brnjak területén lévő adminisztratív átkelőknél már hétfő óta állomásozik a KFOR, azaz a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő is. A tüntetőknek azt javasolták, hogy hagyják abba a tiltakozást, de a szerbek nem mozdulnak. Attól tartanak, hogy ebben az esetben továbbra is érvényben maradnának azok az intézkedések, amelyek korlátozzák a lakosság szabad mozgását.

A koszovói válság megoldásáról ma Belgrádban és Brüsszelben is tárgyalnak. Szerbiában Aleksandar Vučić államfő találkozik majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Brüsszelben pedig Petar Petković Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottjával beszél a témáról.

Koszovó
Szerbia
Ursula von der Leyen
párbeszéd
Aleksandar Vučić
Alekszandr Bocan-Harcsenkó

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.