Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Tizenegy dokumentumot írtak alá Szabadkán

2019-04-15
13:39
2019-04-15
17:47
Forrás
Pannon RTV
11 dokumentumot írtak alá a szerb és a magyar kormány tagjai hétfőn Szabadkán.

Egyebek között infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó megállapodást írt alá a szerb és a magyar miniszterelnök, de született egyezmény Szerbia európai integrációjának támogatásáról, a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztéséről, valamint egyes Szerbiában és Magyarországon kiadott diplomák elfogadásról is. Mindemellett az ifjúság területén, valamint környezetvédelmi kérdésekben is együttműködik majd Magyarország és Szerbia.

11 szerződést fogadott el a szerb és a magyar kormány az együttes kormányülésen. Az ünnepélyes aláírások sorát Ana Brnabić kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg. Kézjegyükkel látták el azt a szándéknyilatkozatot, amelyben a felek kötelezik magukat arra, hogy továbbfejlesztik Szerbia és Magyarország infrastrukturális kapcsolatait.

Jadranka Joksimović szerb eurointegrációs miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Szerbia EU csatlakozásának támogatásáról írtak alá megállapodást.

Zorana Mihajlović infrastrukturális miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter két memorandumot írt alá. A Szabadka és Szeged közötti vasútvonal korszerűsítése mellett kötelezte el magát a két kormány. Ez lehetővé teszi majd, hogy az újjáépített Szabadka-Horgos-Szeged vasútvonalon 22,5 tonna tengelyterhelésű szerelvények közlekedjenek 120 kilométer per órás sebességgel. A magyar fél ennek az útvonalnak a bővítését tervezi Baja felé.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország (Fidesz): „Itt nem új dolgokról beszélünk, mert régen teljesen természetes módon tudtak közlekedni az emberek, szerbek és magyarok egyaránt a különböző városok között. Ez volt a természetes, csak a történelem ezt a lehetőséget lerombolta. Most, amikor az együttműködés évtizedeit éljük, szerintem az a normális, ha minden infrastruktúrát újrateremtünk, ami valaha már bevált, és most is szolgálni tudja az emberek érdekét. Ilyen a Szerbia és Magyarország közötti vasútvonalnak a revitalizálása, újjáépítése és megindítása.”

Megállapodás született a Tisza szerbiai szakszán a zsilipművek bővítéséről is. Ennek értelmében növelnék a törökbecsei zsilip befogadóképességét. Ennek célja, hogy egyszerre több hajót emelhessenek át, növelve a szállítási kapacitásokat.

Mladen Šarčević oktatási miniszter Kásler Miklóssal, a magyar emberi erőforrások miniszterével a Szerbiában és Magyarországon kiadott államilag elismert oklevelek honosításáról írt alá megállapodást.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint az aláírt szerződések bizonyítják, hogy mekkora mértékben bővült az együttműködést a két ország között.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Őszintén mondhatom, hogy megelégedésemre szolgál, hogy ilyen partnerünk lehet. A Magyarországgal ápolt viszonyunk valós képet ad arról, hogy hogyan kell hogy kinézzen a jószomszédi együttműködés. A két ország viszonya az eddigi legjobb szinten van.”

Brnabić hozzátette, gyakoriak a találkozók a két kabinet tagjai között, Magyarország folyamatos és következetes támogatását élvezi Szerbia az eurointegrációban, amely egy pillanatban sem rendült meg. A megállapodások között szerepelt még a hadisírok gondozásának ügye, illetve az ifjúsági és sporttevékenységek serkentésére vonatkozó, valamint a vízgazdálkodásról szóló memorandumok is.

Szabadka
szerb
magyar
kormányülés
dokumentum
együttműködés

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.