Ugrás a tartalomra

Tizenkilenc évvel ezelőtt döntötték meg a Milošević-rezsimet

2019.10.05
10:51
2019.10.05
10:57
Forrás
Pannon RTV
Több százezren tüntettek az utcákon.

Tizenkilenc évvel ezelőtt a mai napon voltak azok a tüntetések, amelyekkel megdöntötték Slobodan Milošević rezsimjét. 2000. október 5-én több százezren vonultak utcára egész Szerbiából, mert Slobodan Milošević nem volt hajlandó elismerni a szeptember 24-én megtartott elnökválasztás eredményeit, amely szerint alulmaradt Vojislav Koštunicával szemben. Tömegek tüntettek a parlament épülete előtt, és egész Szerbia területéről érkeztek elégedetlen polgárok, akik autókkal, buszokkal, kamionokkal alkottak kilométeres sorokat. A rendőrök könnygáz-gránáttal próbálták meg szétoszlatni a tömeget, de eredménytelenül. A tüntetésekben két ember életét vesztette, 65 pedig megsérült. Az újonnan megválasztott elnök Vojislav Koštunica kora este szólt a polgárokhoz, október hetedikén pedig letette az esküt, ezzel ő lett az első demokrata elnöke a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságnak. Slobodan Miloševićet 2001. április elsején tartóztatták le pénzügyi visszaélés miatt, két hónappal később pedig kiadták a hágai bíróságnak, a Bosznia-Hercegovinában elkövetett népirtással, háborús bűncselekményekkel és a Horvátországban és Koszovóban elkövetett emberiség elleni bűncselekményekkel vádolták. Milošević 2006. március 11-én scheveningeni cellájában halt meg szívinfarktusban.

Slobodan Milošević
Vojislav Koštunica
rezsim
elnökválasztás

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.