Ugrás a tartalomra

Több mint 60 év után kormányzókat választottak Kubában

2020.01.19
18:30
2020.01.19
18:37
Forrás
MTI
Tartományi kormányzókat választottak Kubában, először az 1959-es forradalom óta eltelt több mint 60 évben.

A dpa német hírügynökség szerint a lépés célja a hatalom részleges decentralizálása az államban, bár minden egyes kormányzó számára kijelölik a Kubai Kommunista Párt egy titkárát, akinek jóvá kell hagynia a döntéseket. A karibi szigetország 15 tartományát egy-egy kormányzó és kormányzóhelyettes vezeti. A tisztséget az új alkotmányban vezették be ismét. A cél azoknak a pozícióknak a felosztása, amelyeket a forradalmi vezető, Fidel Castro és testvére, Raúl Castro évtizedek óta magánál tartott.

fotó: pixabay/sweetmellowchill

Egyébként továbbra is a Kubai Kommunista Párt az egyetlen engedélyezett párt a szigetországban. Minden egyes tartomány élére egy-egy kormányzót és kormányzóhelyettest jelölt Miguel Díaz-Canel. Az államfő által javasolt összes jelöltet megválasztották.

Kuba
választás
kormányzó

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.