Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Több mint 60 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a nemzeti tanácsok működését

2018.03.21
12:49
2020.01.31
18:40
Forrás
Pannon RTV
A pénzt 15 Vajdaságban működő kisebbségi önkormányzat között osztják szét. A támogatásokról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A legnagyobb támogatásban a Magyar Nemzeti Tanácsot részesítette a tartományi kormány. A mintegy 25 millió dinár egy részét az MNT a vajdasági magyar médiumok fejlesztésére szánja - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke kiemelte, a támogatásnak köszönhetően a hamarosan átadásra kerülő szabadkai Médiaháznál sor kerülhet további fejlesztésekre.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A magánosításból adódóan felszámolásra került helyi médiákban dolgozó magyar újságírókat is felölelte. Tehát úgy gondolom, hogy egy példás hálózatot, példás segítségnyújtást, és az egész Vajdaságra, délvidélre kiterjedő hálózatot próbál kialakítani a vajdasági magyar médiaház. Ezért minden támogatást, segítséget megérdemel, arányainkhoz képest igen szerény módon, hiszen a magyar kormánynak köszönhetően a legnagyobb támogatás éppen onnan érkezett.”

Jut pénz továbbá a Vajdasági RTV fejlesztésére is - tette hozzá Hajnal. Az MNT elnöke aláhúzta: fontos, hogy a választások évében lehetőséget kapnak arra, hogy a nemzeti tanács úgy tudjon működni, hogy felkészüljön az év második felében esedékes nemzeti tanácsi választásokra.

A Német Nemzeti Tanács 1,8 millió dinár támogatást kapott. A pénzt a tevékenységeik fenntartására fordítják. Göncző Mandler László, elnök, Német Nemzeti Tanács: „A rendes munkálatok, amikhez az a négy szervezet tartozik, amelyek egyebek között az oktatással és a kultúrával foglalkoznak. A fejlesztések terén pedig alapítottunk egy alapítványt, amit úgy hívnak, Deutsche Stiftung, Német Alapítvány. Ezen az alapítványon keresztül támogatjuk a német szervezeteket Vajdaságban.”

A támogatások nagysága a nemzeti közösségek létszámától, valamint a programjaik minőségétől is függ és az összeget az érdemek, illetve a szükségleteik alapján osztották el – mondta Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, és hozzátette: „Ezek a programok a rendes tevékenységükhöz kötődnek, elsősorban az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelvhasználat, a tájékoztatás területén. Persze vannak egyedi projektumok is, amelyeket szintén pénzelünk és amelyek a szerződéssel fel vannak ölelve.”

A nemzeti tanácsok támogatására szánt pénzösszeget tavaly már sikerült némileg növelni – mondta Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke hozzátette, a jövőben igyekeznek még több eszközzel támogatni a nemzeti tanácsok működését: „Azt szeretném elmondani, hogy a tartományi kormány megbízható barátja, partnere és résztvevője ennek a folyamatnak, hiszen, mint látják az idén a nagy pályázatok közül ezzel az elsők között foglalkozunk. Ily módon is szeretnénk rámutatni a készségünkre és beszélni ennek a témakörnek a fontosságáról a mindennapi életben.”

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a nemzeti tanácsoknak. Az első részt várhatóan egy héten belül kapják meg a szervezetek.

tartomány
Nemzeti Tanácsok
Nyilas
Hajnal Jenő
Igor Mirović

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.