Ugrás a tartalomra
Szerződésaláírás
Pannon RTV/Juhász Géza

Több mint 60 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a nemzeti tanácsok működését

2018-03-21
12:49
2018-03-21
17:31
Forrás
Pannon RTV
A pénzt 15 Vajdaságban működő kisebbségi önkormányzat között osztják szét. A támogatásokról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A legnagyobb támogatásban a Magyar Nemzeti Tanácsot részesítette a tartományi kormány. A mintegy 25 millió dinár egy részét az MNT a vajdasági magyar médiumok fejlesztésére szánja - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke kiemelte, a támogatásnak köszönhetően a hamarosan átadásra kerülő szabadkai Médiaháznál sor kerülhet további fejlesztésekre.

Hajnal Jenő

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A magánosításból adódóan felszámolásra került helyi médiákban dolgozó magyar újságírókat is felölelte. Tehát úgy gondolom, hogy egy példás hálózatot, példás segítségnyújtást, és az egész Vajdaságra, délvidélre kiterjedő hálózatot próbál kialakítani a vajdasági magyar médiaház. Ezért minden támogatást, segítséget megérdemel, arányainkhoz képest igen szerény módon, hiszen a magyar kormánynak köszönhetően a legnagyobb támogatás éppen onnan érkezett.”

Jut pénz továbbá a Vajdasági RTV fejlesztésére is - tette hozzá Hajnal. Az MNT elnöke aláhúzta: fontos, hogy a választások évében lehetőséget kapnak arra, hogy a nemzeti tanács úgy tudjon működni, hogy felkészüljön az év második felében esedékes nemzeti tanácsi választásokra.

Mirovic átnyújtja  szerződést

A Német Nemzeti Tanács 1,8 millió dinár támogatást kapott. A pénzt a tevékenységeik fenntartására fordítják. Göncző Mandler László, elnök, Német Nemzeti Tanács: „A rendes munkálatok, amikhez az a négy szervezet tartozik, amelyek egyebek között az oktatással és a kultúrával foglalkoznak. A fejlesztések terén pedig alapítottunk egy alapítványt, amit úgy hívnak, Deutsche Stiftung, Német Alapítvány. Ezen az alapítványon keresztül támogatjuk a német szervezeteket Vajdaságban.”

A támogatások nagysága a nemzeti közösségek létszámától, valamint a programjaik minőségétől is függ és az összeget az érdemek, illetve a szükségleteik alapján osztották el – mondta Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, és hozzátette: „Ezek a programok a rendes tevékenységükhöz kötődnek, elsősorban az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelvhasználat, a tájékoztatás területén. Persze vannak egyedi projektumok is, amelyeket szintén pénzelünk és amelyek a szerződéssel fel vannak ölelve.”

Igor Mirovic és Nyilas Mihály

A nemzeti tanácsok támogatására szánt pénzösszeget tavaly már sikerült némileg növelni – mondta Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke hozzátette, a jövőben igyekeznek még több eszközzel támogatni a nemzeti tanácsok működését: „Azt szeretném elmondani, hogy a tartományi kormány megbízható barátja, partnere és résztvevője ennek a folyamatnak, hiszen, mint látják az idén a nagy pályázatok közül ezzel az elsők között foglalkozunk. Ily módon is szeretnénk rámutatni a készségünkre és beszélni ennek a témakörnek a fontosságáról a mindennapi életben.”

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a nemzeti tanácsoknak. Az első részt várhatóan egy héten belül kapják meg a szervezetek.

tartomány
Nemzeti Tanácsok
Mirovic
Nyilas
Hajnal

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.