Ugrás a tartalomra

Több mint 800 ezer támogatója van a Minority Safepack kezdeményezésnek

2018.03.13
13:20
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Cél, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területeivel az Európai Unió szervei hatékonyan foglalkozzanak. Az elfogadásához legalább egymillió támogató szükséges április 3-ig.

A Minority Safepacket, vagyis a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és még sok más érdekszervezet indította. Vajdaságban többen is támogatták, köztük Nyers Bakó Andrea is. Szerinte fontos az, hogy magyarságára értékként tekintsenek: „Én is egy kisebbséghez tartozom, és naponta tapasztalom, hogy a magyarságomra nem tekintenek értékként. Ismerőseimet, barátaimat úgyszintén sokszor hátrányos megkülönböztetés éri. Magyar állampolgárként azért írtam alá ezt a kezdeményezést, mert ki szeretném fejezni azt, hogy mennyire fontosak számomra ezek az értékek.”

Ahhoz, hogy támogatni tudjuk a kezdeményezést, fel kell keresnünk a Minority Safepack internetes oldalát, a www.minority-safepack.eu oldalt. Itt be kell jelentkezni és megadni a kért személyes adatokat.

Amint megtaláltuk az oldalt, az első feladtunk, hogy kiválasszuk az országot. Jelen esetben Magyarországot kell kiválasztani. Ezt követően meg kell, hogy adjuk az útlevél, vagy személyazonosító igazolványunk számát, de akár a személyi számunkat is beírhatjuk. Ezután vezeték- és keresztnevünket. A következő mezőben ki kell választanunk a nemzetiségünket, majd néhány kattintás, és már támogatjuk is a kezdeményezést.

A kezdeményezés lényege, hogy az EU jogrendjébe bekerüljön a kisebbség és a nyelvi jogok védelme. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ez azt jelenti, hogy egyrészt megerősítené, másrészt pedig javítaná a kisebbségi jogrendet az EU-ban, ez pedig nem csak az Unió országait kötelezné erre, hanem mindazokat az országokat, amelyeket most, a közeljövőben szeretnének bekerülni az Európai Unióba. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy Szerbia, ha az Európai Bizottság megtárgyalná ezt a kezdeményezést és elfogadná, irányelvként a tárgyalások során figyelembe kellene vennie.”

Minden uniós országnak lakosságával arányos támogatást kell átadnia. A kezdeményezésnek Magyarországon jelen pillanatban 378.334, míg Romániában 274.669 támogatója van. Sógor Csaba, képviselő, Európai Parlament (RMDSZ): „Talán láthatják, hogy azt is, hogy amit ma már tanulmányok is igazolnak, hogy ott, ahol a kisebbségek jogait tiszteletben tartják, ott a gazdaságnak is mondjuk úgy, látható fejlődési eredményeket tud bemutatni, a gazdasági szektor is.”

A kezdeményezést csak azok tudják támogatni, akik betöltötték 18. életévüket, illetve magyar, vagy esetleg más uniós ország állampolgárai is.

Minority Safepack
európai
kezdeményezés
aláír

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.