Ugrás a tartalomra

Több pénz a vajdasági kasszában

2021.11.30
15:36
2022.01.15
16:14
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Tartományi Képviselőház az idei költségvetés módosítására irányuló javaslatot. Ezzel további 800 millió dinárral gyarapodott a vajdasági büdzsé. A költségvetési hiány ennek ellenére nem változott, továbbra is 3,7 milliárd dinárt tesz ki.

Harmadszor módosult idén a tartományi költségvetés, ami most a kezdeti 75 milliárd helyett 82,5 milliárd dinárt tesz ki. A 9 százalékos növekedés a nyereségadóból származó bevételekből ered. A 800 millió dináros többletet a Kamenica 3 építésébe és felszerelésébe fektetik.

Dobó István, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Erre azért van szükség egyrészt, mert az egészségügybe befektetni nagyon fontos. A központ elkészülésével a várakozási idők a kezelések számára jelentősen le fognak csökkenni.”

A tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság költségvetése is 390 millió dinárral bővült. Ezt a Vajdaság Vizei Közvállalat vízgazdálkodási és vízvédelmi programjára fordítják.

Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Haladó Párt: „Így lehetőség nyílik olyan projektekbe fektetni, amelyek elsősorban ezeknek a vízvédelmi létesítményeknek a kialakítására vonatkoznak, vagyis a kommunális infrastruktúra és az állampolgárok vagyonának és életének védelmére, a lehetséges árvizek és egyéb eshetőségek ellen.”

Az ellenzék nem szavazta meg a költségvetés módosítását. Támogatják az egészségügy fejlesztését, de elégedetlenek a teljes költségvetés szerkezetével, jellegével.

Đurađ Jakšić, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Radikális Párt: „Mi a kezdettől fogva ahhoz ragaszkodtunk, hogy a Kamenica 3 létesítmény megépítését kizárólag a mindenkori költségvetési bevételekből finanszírozzuk, oly módon, hogy megtakarítást érünk el a felesleges és félresikerült projektek feladásával, melyekkel tele van Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetése, és részben a köztársasági kormánynál kellene pályázni eszközökért.”

A képviselők elfogadták a Vajdasági Garanciaalap és a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap működéséről szóló jelentéseket is. Utóbbi a kis- és közepes gazdaságoknak nyújt támogatást.

Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „A természetes személyek körében 80 ilyen sikeres pályázat tudott 2020-ban bejönni, aminek több mint fele meg is valósult. Ez összesen 155,2 millió dinárt jelent egész Vajdaság Autonóm Tartomány területén.”

Többségi szavazattal elfogadták a Törökbecse melletti tiszai gát bővítését is, a Magyarországgal folytatott kereskedelem növelése érdekében.

Szerb Radikális Párt
Szerb Haladó Párt
Újvidék
Vajdaság
tartományi képviselőház
parlament
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.