Ugrás a tartalomra

Több száz migráns kelt útra Törökországból Nyugat-Európa felé

2020.02.28
13:48
2020.02.28
16:55
Forrás
MTI, Origo, CNN, Szerbiai RTV
Erre azért került sor, mert a török állami vezetés bejelentette, hogy tovább már nem tartóztatja fel az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket - jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője pénteken a helyi hírtelevízió adásában. Kifejtette: a Szíriában zajló támadások következtében mozgolódás van mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. A harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból csaknem egymillió szíriai menekül a török határ menti térségbe. A légitámadás miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze. Az értekezleten állítólag úgy döntöttek, 72 órára megnyitják a határt a szíriai menekültek számára, és szabad utat engednek nekik Európába.

Fotó:Tanjug/AP/Ergin Yildiz

A már Törökországban tartózkodó migránsok a határnyitás hallatára is egyre többen kelnek útra a török-görög határ irányába. Ömer Celik kiemelte, hogy a probléma kezelésére konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól.

Bulgária és Görögország is készül a lehetséges menekült áradatra. A görög hatóságok már bejelentették, hogy lezárják a határt.

Bulgária vezetése arról számolt be, hogy ezer katona áll készenlétben, hogy megerősítse a bolgár-török határ védelmét.

A NATO a harcok leállítására szólította fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezi ki Törökországgal.

Törökország
migránsok

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.