Ugrás a tartalomra

Tokajev győzelmét jelzik a kazah elnökválasztáson az exit pollok

2019.06.10
11:33
Forrás
hirado.hu
Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök a voksok mintegy 70 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson az exit pollok szerint a kazah elnökválasztáson.

A választási résztvétel 77,4 százalékos volt. Kazahsztánban azért kellett a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert – harminc évi kormányzást követően – Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról. A választás legnagyobb esélyese már a kezdettől fogva Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök volt, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult. Tokajev valódi, nyílt és igazságos választást ígért. A korábbi választásokat azonban nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat. Az elnökválasztás napján ellenzéki tömegtüntetések voltak. Hivatalos közlés szerint a kazah biztonsági erők a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulások mintegy ötszáz résztvevőjét vették őrizetbe. Helyszíni beszámolók és felvételek szerint a rendőrség erőt alkalmazott a tüntetők szétkergetéséhez.

Kazahsztán

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.